eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Amerikaiak kapták az orvosi Nobel-díjat

Andrew Z. Fire és Craig C. Mello amerikai tudós kapja idén az orvosi Nobel-díjat - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska intézet illetékes bizottsága.

A testület azért ítélte oda a legtekintélyesebb tudományos kitüntetést a két amerikai tudósnak, mert felfedezték a genetikai információáramlás ellenőrzésének alapmechanizmusát.

Andrew Z. Fire, a Carnegie Intézet és Craig C. Mello, a massachusetsi egyetem kutatója fedezte fel a ribonukleinsav-interferencia nevű jelenséget 1998-ban, és azóta már gyógyszergyárak és biotechnológiai cégek kísérletei bizonyították, hogy a jelenségnek komoly szerepe lehet a gyógyításban.

Az RNS-interferencia gyakorlatilag arra képes, hogy hibás géneket semlegesítsen, így valószínűleg számos olyan betegség gyógyítható vele, ami hagyományos terápiával nem kezelhető, ráadásul úgy tűnik, hogy a kezelt egyedek leszármazottai is öröklik a védettséget.

Magát a jelenséget már korábban észrevették, és mint sok más felfedezésben, a véletlennek itt is komoly szerepe volt. Amerikai és holland növénybiológusok élénkebb színű petúniákat szerettek volna létrehozni, ezért a virágok DNS-ébe olyan géneket juttattak, amelyek festékgyártó enzimek termeléséért felelősek. Meglepetésükre a virágok nem, hogy nem lettek élénkebb színűek, de szinte kivétel nélkül fehérek - vagyis teljesen színtelenek maradtak.

A jelenséget leírták, de érteni nem értették. A két díjazott viszont 1998-ban rájött arra, hogy a jelenség a szervezetek egy természetes védekezési módja, amellyel a genetikai információt átvivő RNS segítségével blokkolnak károsnak tekintett géneket.

Most már az öregkorral járó vakság illetve a súlyos májkárosodás teljes gyógyításával biztató állatkísérletek folynak az RNS-interferencia módszerével és a kutatók abban bíznak, hogy az AIDS és számos más vírusos betegség is gyógyítható lesz ilyen módon.

Az idei Nobel-díjakat és az azokkal járó fejenként 295 millió forintot idén december 10-én Stockholmban és Oslóban adják át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×