INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

Követelik a Plútó rehabilitációját

Infostart

Már több mint háromszáz csillagász írta alá azt az ívet, amelyben két amerikai kollégájuk javaslatára az augusztusban leminősített Plutó rehabilitálását kérik.

Természetesen senki nem vonja kétségbe, hogy az aláírásgyűjtést kezdeményező két amerikai csillagász csak és kizárólag tudományos okok alapján háborodott fel a Nemzetközi Csillagászati Szövetség augusztusi döntésén, ám érdemes megjegyezni, hogy egyikük, Alan Stern a vezetője annak a kutatócsoportnak, amely a Plútó felé tartó Új Horizont műholdat irányítja.

A csillagászati szövetség prágai közgyűlésén fogadták el a bolygók új meghatározását, amely szerint olyan égitest tekinthető bolygónak, amely a Nap körül kering, saját gravitációja alakította gömb alakúvá és ugyanez a gravitáció megtisztította a körülötte lévő teret a kisebb égitestektől.

Ez utóbbi kritérium okozta a Plútó leminősítését, ugyanis az égitest abban a Kupier-övben található, amely a Naprendszer keletkezésének maradékaiból áll.

A meghatározás ellenzői elsősorban azt kifogásolják, hogy az önkényes, ráadásul túlzottan részletes, ezért a gyakorlatban nehezen alkalmazható.

Azzal sincsenek kibékülve, hogy a prágai kongresszuson résztvevő mintegy 3.000 csillagász közül csak a közgyűlés 500 tagja szavazhatott a szabályról.

Az aláírásgyűjtés mindkét kezdeményezője amerikai, és a Plútót szintén egy amerikai, Clyde Tombaugh fedezte fel 1930-ban. Tombaugh fia és az Új-Mexikói egyetem néhány tucat diákja múlt héten már tüntetett is a bolygó jogaiért.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018