eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György

A NASA elhagyta a Holdra szállás eredeti filmfelvételét

Minden idők egyik leghíresebb televíziós felvétele azokat a perceket örökíti meg, amikor először lépett ember a Holdra. Neil Armstrong mozdulatát a XX. század egyik jelentős történelmi pillanatának tartják sokan, ezért is megdöbbentő az állítás: az amerikai űrhivatal elhagyta az eredeti felvételeket.

1969 júliusában világszerte mintegy 600 millió ember kísérte figyelemmel az amerikai űrhajós, Neil Armstrong Holdra lépését. A jelenetet azóta számtalanszor játszották már a különböző tévécsatornák, ezért is döbbenetes az, amit a 81 éves Stan Lebar, az Apolló 11-ről érkező adás egykori felelőse állít: az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) elhagyta az eredeti felvételeket.

"Amit világszerte sugároztak az megközelítőleg sem volt olyan minőségű, mint a beérkező adás" - állítja John Sarkissian, az Új-Dél Wales-i obszervatórium munkatársa. Ez volt az egyik intézet a három közül, amely rögzítette az eredetileg beérkező képeket, majd továbbította azokat Houstonba.

Irattárba tették

Bár már ezek a képek is gyengébb minőségűek voltak, mint egy ma megszokott átlagos televíziós adáséi, összehasonlíthatatlanabbul jobbak voltak, mint a végül a tévék által sugárzott képek. A digitális technika segítségével pedig eddig nem látott minőségben lehetne őket a nyilvánosság elé tárni.

Különös módon a NASA ahelyett, hogy kiemelt fontosságúként kezelte volna a felvételeket, egyszerűen irattárba helyezte azokat. A személyzet cserélődésével aztán ezekről a fontos dokumentumokról egyszerűen megfeledkeztek.


Holdraszállás
(fotó: history.nasa.gov)

"Évtizedekig működő nagy kormányzati bürokráciák esetén ez nem egyedi eset" - állítja Keith Cowing, a Nasa Watch című honlap szerkesztője, aki hozzátette: "nem rosszindulatból, vagy szándékosan történt, bár szerintem elég szerencsétlen dolog, hogy a NASÁ-nál nincsen senki, akinek az lenne a feladata, hogy feldolgozza a szervezet múltját."

Ide-oda küldözgették

Az év elején tudósok és NASA-veteránok egy csoportja elkezdte átvizsgálni az archívumokat, eddig eredménytelenül. Egyelőre annyit sikerült kideríteniük, hogy az évtizedek során a felvételek először az Országos Archívumba kerültek, majd a NASA visszakérte és a marylandi Goddard Űrrepülési Központban tárolta őket.

A csapat most arra szeretné rábírni a NASÁ-t, hogy indítson átfogó kutatást a felvételek előkerítésére. A szervezet szóvivője közölte: mindent megtesznek, elsőként a dokumentációt próbálják átvizsgálni, de emlékeztetett arra, hogy 35 évvel ezelőtti ügyről van szó.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×