INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

Az ember meg se kottyan a Földnek

Infostart

Egy internetes lap szerint 600 millió embernek kellett volna egyszerre felugrania, hogy módosuljon a Föld keringési pályája és így kedvezőbbek legyenek az éghajlati viszonyok, például csökkenjen a globális felmelegedés. A kísérlet nem sikerült.

Csütörtök 12 óra 39 perc 13 másodperckor megváltozhatott volna a világ. Megoldás születhetett volna a bolygó egyik legnagyobb problémájára, a globális felmelegedésre.

A megoldás egyszerűnek tűnt: a megadott pillanatban 600 millió embernek egyszerre kellett volna felugrania, és ezzel a Földet "visszarázni" a "rendes kerékvágásba", vagyis módosítani a bolygó keringési pályáját.

A kísérlet nem sikerült, és a tudósok szerint nem volt semmilyen tudományos alapja.

Alapos átverés

Voltaképpen mindenidők egyik legjobban felépített internetes átveréséről van szó. A módszert a www.worldjumpday.org internetes oldal megalkotói gondolták ki.

A történetet precízen felépítették, tudományos háttérként Hans Peter Nieward elméletét alkalmazták. A német úr egyébként, a - honlap szerint - a Müncheni Egyetem Gravitációfizikai Tanszékének professzora.

A professzor nevét beírtuk a legnépszerűbb internetes keresőbe, de két, a kísérletet tréfának tartó oldalon kívül semmit nem találtunk.

Esélytelenül

A Magyar Tudományos Akadémia geodézia és geofizikai kutatóintézetének szeizmológiai főosztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: a műszerek a kísérlettel kapcsolatban nem jeleztek semmiféle elmozdulást, ahogyan az várható is volt.

Egy ilyen akciót nehéz lehet megszervezni, de még ha fel is ugrik 600 millió, egyenként 100 kilogrammos ember, akkor sem képes érezhető szeizmológiai változást létrehozni - hangsúlyozta Varga Péter.

A szakember hozzátette: a 2004 decemberi szumátrai-andamáni földrengés ereje tízezerszer nagyobb volt, mint 600 millió ember felugrásának becsülhető ereje, mégsem hozott létre mérhető változást a Föld pólusának helyében; a bolygó forgására pedig még elméletileg becsülhető hatással sem volt.

Az ember még akkor sem okozhat ilyen hatást, ha mind a hatmilliárdan egyszerre ugranánk fel. Talán ha az összes termonukleáris fegyver egyszerre robbanna fel, az mozdítaná el érzékelhetően a Föld pólusát - latolgatta az ember képességeinek határait Varga Péter.

Kapcsolódó hang

Varga Péter kommentárja a kísérlet után
 
Varga Péter, még a kísérlet kitûzött ideje elõtt
 
Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018