eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az ember meg se kottyan a Földnek

Egy internetes lap szerint 600 millió embernek kellett volna egyszerre felugrania, hogy módosuljon a Föld keringési pályája és így kedvezőbbek legyenek az éghajlati viszonyok, például csökkenjen a globális felmelegedés. A kísérlet nem sikerült.

Csütörtök 12 óra 39 perc 13 másodperckor megváltozhatott volna a világ. Megoldás születhetett volna a bolygó egyik legnagyobb problémájára, a globális felmelegedésre.

A megoldás egyszerűnek tűnt: a megadott pillanatban 600 millió embernek egyszerre kellett volna felugrania, és ezzel a Földet "visszarázni" a "rendes kerékvágásba", vagyis módosítani a bolygó keringési pályáját.

A kísérlet nem sikerült, és a tudósok szerint nem volt semmilyen tudományos alapja.

Alapos átverés

Voltaképpen mindenidők egyik legjobban felépített internetes átveréséről van szó. A módszert a www.worldjumpday.org internetes oldal megalkotói gondolták ki.

A történetet precízen felépítették, tudományos háttérként Hans Peter Nieward elméletét alkalmazták. A német úr egyébként, a - honlap szerint - a Müncheni Egyetem Gravitációfizikai Tanszékének professzora.

A professzor nevét beírtuk a legnépszerűbb internetes keresőbe, de két, a kísérletet tréfának tartó oldalon kívül semmit nem találtunk.

Esélytelenül

A Magyar Tudományos Akadémia geodézia és geofizikai kutatóintézetének szeizmológiai főosztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: a műszerek a kísérlettel kapcsolatban nem jeleztek semmiféle elmozdulást, ahogyan az várható is volt.

Egy ilyen akciót nehéz lehet megszervezni, de még ha fel is ugrik 600 millió, egyenként 100 kilogrammos ember, akkor sem képes érezhető szeizmológiai változást létrehozni - hangsúlyozta Varga Péter.

A szakember hozzátette: a 2004 decemberi szumátrai-andamáni földrengés ereje tízezerszer nagyobb volt, mint 600 millió ember felugrásának becsülhető ereje, mégsem hozott létre mérhető változást a Föld pólusának helyében; a bolygó forgására pedig még elméletileg becsülhető hatással sem volt.

Az ember még akkor sem okozhat ilyen hatást, ha mind a hatmilliárdan egyszerre ugranánk fel. Talán ha az összes termonukleáris fegyver egyszerre robbanna fel, az mozdítaná el érzékelhetően a Föld pólusát - latolgatta az ember képességeinek határait Varga Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×