eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kiemelkedően ritka állatokat találtak Baranyában

Nemzetközi összehasonlításban is ritkaságnak számító állat-és növényfajokat talált az a 24 kutató, aki egy természetvédelmi szempontból kiemelt Baranya megyei területen vizsgálta a biodiverzitást.

Kovács Tibor zoológus, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa az InfoRádióban elmondta: a 24 botanikus és zoológus a Dél-Zselicben vizsgálódott, ahol az élővilág meglehetősen feltáratlan.

Az egy négyzetkilométeres területet Gyűrűfű mellett jelölték ki, amely egy kihalt település, de a 90-es években feltámasztottak, mostani lakói ökogazdálkodást folytatnak. A terület magában foglal akác-, tölgy-, és gyertyános erdőt, nedves- és száraz rétet, bozótost és mocsarat is.

A kutatók 24 óra alatt 1800-2000 fajt gyűjtöttek. Kovács Tibor szerint akadtak váratlan meglepetések is, találtak olyan kutyatejfélét, amit eddig nem írtak le a Dél-Dunántúlon, kimagasló természetvédelmi értéket jelentő lepkéket, valamint olyan zengőlégy fajt, amelynek eddig három magyarországi előfordulása volt ismert.

Az eredmények rendszerezése után az érdekes fajokat egy kiállításon mutatják be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×