eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hogyan mondják a norvég romák?

Az Európai Roma nyelvjárások közötti kapcsolatot feltérképező weboldalt hozott létre a manchesteri egyetem. A lépés célja az, hogy növelje a romák ismereteit saját kultúrájukról, és hogy megalkossa a sokáig csak szájhagyományban élő nyelv írásos szabályait. Az oldalon nyomon lehet követni például a különböző kiejtésbeli eltéréseket és az alkotók szerint ezt a módszert más nyelvek fejlődésére is lehet alkalmazni.

A Manchesteri Egyetem Roma nyelvi programjának oldalára kattintva a romák európai elterjedéséről is képet kapunk. Az oldal azért is érdekes, mert bemutatja, milyen nyelvi kapcsolat köti össze például az írországi romákat a kelet-európaiakkal.

Az oldalt létrehozó csapat egyik tagja, Yaron Matras professzor az InfoRádiónak elmondta, hogy a honlapot és magát a programot is a közösség javára szeretnék fordítani Nagy-Britanniában és Európában is, például azzal, hogy erősítik a nyelvi ismereteket az iskolákon keresztül.

A programban az Európa Tanáccsal együttműködve próbálják összehangolni a roma nyelvű tanterveket az európai országokban.
"Ha például egy magyarországi roma tanuló érdeklődik, mondjuk a norvégiai kiejtés iránt, akkor a weboldalunkon meghallgathatja azt, és nyomon követheti, hogy hogyan változik a kiejtés az egyes régiókban. Reményeink szerint az év végére már 100 dialektust lehet majd nyomon követni az oldalon keresztül" - fejtegette Yaron Matras professzor.

Báder Csaba a Romnet.hu roma hírportál szerkesztője ugyanakkor úgy véli, hogy az új adatbázis azonban nem átütő erejű hír a magyar romák számára, hiszen az adatbázis igazán azok számra lehet hasznos, akik jól tudnak angolul, márpedig ők a magyarországi cigányok között egyelőre kevesen vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×