eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Alváshiány: magas vérnyomás, elhízás, stressz

Az alváshiány ma már a civilizációs betegségek közé tartozik, egy új brit tanulmány szerint milliók küzdenek ezzel a problémával. A kevés alvás rontja a teljesítő- és döntésképességet, ráadásul hajlamosít az elhízásra is.

Valaha az ember élete egyharmadát természetes regenerálódással, azaz alvással töltötte.

A fejlett országokban azonban ma már többségben vannak azok, akik sokkal kevésbé tudják vagy akarják kihasználni a természetnek ezt a gyógyító erejű ajándékát - fogalmaztak az egyik brit alváslabor szakemberei egy nagyszabású vizsgálat után.

Nagy Britanniában 8,5 millió ember 4 óránál kevesebbet alszik, 1,8 millióan pedig 3 órát vagy még kevesebbet, így a krónikus alváshiány még egy közepes méretű városban is százezreket érint.

Éjszakai gondok

A megkérdezettek nem csak kevés időt szánnak pihenésre, de még azt sem alvással töltik, mert zavaró gondolataik ébren tartják őket. A vizsgálat szerint az alváshiányosok felét a kapcsolatai, a munkája és a pénzügyei zavarják az alvásban.

A nők különösen keveset alszanak, átlagosan maximum 5 órát éjszakánként; a családi kapcsolattartás, illetve az ismeretségi kör gondozása több mint kétharmaduk számára jelenti azt, hogy nem jut elég idejük aludni.

Aludni muszáj (lenne)

A tudomány ma sem tud magyarázatot adni arra, hogy miért is alszunk. A megtakarított energiamennyiség ugyanis mindössze 50 kcal még 8 óra alvással is, ugyanakkor az alváshiány az agy bizonyos funkcióinak teljes leállását eredményezheti. Ilyen lehet a beszéd, az emlékezet, az időérzék és a tervezés.

17 órányi nemalvás annyit ront a szervezet teljesítőképességén, mint két pohár bor. A kutatások azt mutatják, hogy a kialvatlan ember rosszul reagál a változó ingerekre és nem, vagy alig tud ésszerű döntéseket hozni.

A katasztrófák utáni elemzések rávilágítottak arra, hogy a kevés alvás után munkába menők rossz döntései vagy figyelmetlensége tragédiát okozhat.

Az alváshiány egy sor egészségkárosodásért is felelős. Megemeli a vérnyomást, rontja a stressztűrő képességet és elhízást okoz - állapítja meg a brit tanulmány.

Alvás közben ugyanis olyan vegyi anyagok és hormonok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek az étvágy- és a testsúly korlátozásában játszanak szerepet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×