INFORÁDIÓ
2021. május 12. szerda
Pongrác

Európa 14. legintelligensebb nemzete a magyar?

Infostart / InfoRádió

Egy brit kutatás szerint 98-as átlag IQ-val a magyar a 14. legintelligensebb nemzet Európában. Az intelligenciahányados alapján Németország áll az első helyen 107-es átlaggal, a 23. pedig Szerbia és Montenegró 89-cel. Az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus fenntartásokkal kezeli a vizsgálat eredményét, ugyanis nem tudni, hogy milyen jellegű IQ-tesztet használtak a felmérésben.

"Nekem ez gyanús. Részint más vizsgálatok ezt nem támasztják alá, részint pedig nem derül ki, hogy mégis milyen teszttel vizsgálták" - hangsúlyozta Németh Erzsébet.

A szakember szerint nem minden tesztfajtát lehet nemzetközi összehasonlításban vizsgálni, mert van olyan, amelyik a verbális képességeket, vagy a műveltséget is vizsgálja.

Azok a tesztek pedig, amelyeknél összehasonlítást lehet tenni, általában olyan képességeket mérnek, mint a logikai gondolkodás, vagy a gyors reagálóképesség, és nem azt a fajta intelligenciát, amely azt mutatja, miként boldogul az ember.

Németh Erzsébet szerint egy intelligenciateszt eredményének a nyilvánosságra hozatala etikai kérdéseket is felvet.

"Semmiképpen nem hoznám nyilvánosságra egy IQ-teszt eredményét. Egy nemzetre nézve nem lehet semmi dehonesztálóbb és stigmatizálóbb, mint ha rásütik azt, hogy csekély értelmű, buta, értelmi fogyatékos" - hangsúlyozta a szociálpszichológus.

Németh Erzsébet hozzátette: egyéneknél, főleg kisgyerekeknél nagyon fontos, hogy óvatos legyen a szakember.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018