eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Európa 14. legintelligensebb nemzete a magyar?

Egy brit kutatás szerint 98-as átlag IQ-val a magyar a 14. legintelligensebb nemzet Európában. Az intelligenciahányados alapján Németország áll az első helyen 107-es átlaggal, a 23. pedig Szerbia és Montenegró 89-cel. Az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus fenntartásokkal kezeli a vizsgálat eredményét, ugyanis nem tudni, hogy milyen jellegű IQ-tesztet használtak a felmérésben.

"Nekem ez gyanús. Részint más vizsgálatok ezt nem támasztják alá, részint pedig nem derül ki, hogy mégis milyen teszttel vizsgálták" - hangsúlyozta Németh Erzsébet.

A szakember szerint nem minden tesztfajtát lehet nemzetközi összehasonlításban vizsgálni, mert van olyan, amelyik a verbális képességeket, vagy a műveltséget is vizsgálja.

Azok a tesztek pedig, amelyeknél összehasonlítást lehet tenni, általában olyan képességeket mérnek, mint a logikai gondolkodás, vagy a gyors reagálóképesség, és nem azt a fajta intelligenciát, amely azt mutatja, miként boldogul az ember.

Németh Erzsébet szerint egy intelligenciateszt eredményének a nyilvánosságra hozatala etikai kérdéseket is felvet.

"Semmiképpen nem hoznám nyilvánosságra egy IQ-teszt eredményét. Egy nemzetre nézve nem lehet semmi dehonesztálóbb és stigmatizálóbb, mint ha rásütik azt, hogy csekély értelmű, buta, értelmi fogyatékos" - hangsúlyozta a szociálpszichológus.

Németh Erzsébet hozzátette: egyéneknél, főleg kisgyerekeknél nagyon fontos, hogy óvatos legyen a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×