eur:
393.72
usd:
368.2
bux:
66467.23
2024. április 24. szerda György

A koraszülöttekből depressziós fiatalok lesznek?

A koraszülöttség még felnőttkorban is befolyásolhatja az érintettek személyiségét - állapította meg egy új brit kutatás, amelynek eredményei azt mutatják: a koraszülött gyerekekből, különösen a lányokból, nagyobb eséllyel lesz visszahúzódó, sokat aggódó, depresszióra hajlamos felnőtt, mint azokból, akik 9 hónapra születnek.

A londoni King's College Pszichiátriai Intézetének kutatói 108 olyan fiatal felnőttet vizsgáltak meg, akik 1979 és 1981 között 33 hétre, vagy annál korábban születtek.

Eredményeiket olyan, velük egykorú fiatal felnőttek vizsgálati eredményeivel vetették össze, akik rendesen 9 hónapra születtek.

A vizsgálat azt mutatta: a koraszülöttek kevesebb önbizalommal rendelkeznek és kevésbé járnak társaságba, többet aggódnak, és hajlamosabbak a depresszióra is. A lányok személyiségére ráadásul nagyobb hatással van a koraszülöttség, mint a fiúkéra.

Bár a kutatás arra egyelőre nem adott választ, hogy pontosan mi is az a koraszületéssel kapcsolatban, ami ilyen hatással van a személyiségfejlődésre, Matthew Allin pszichiáter, a kutatás vezetője szerint több magyarázat is elképzelhető.

Lehetséges például, hogy a túlságosan korai születés valamiféle agyi károsodást okozhat, de elképzelhető az is, hogy az inkubátorban eltöltött hosszabb idő megnehezíti a szülőkkel való kapcsolatépítést.

A brit kutatócsoport a tervek szerint mindenesetre az okok vizsgálatával folytatja kutatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

A korábbi 23%-ról 10% alá csökkent azon magyar háztartások aránya, akik gázszámláján megjelenik a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és 13%-ról 3,6%-ra csökkent az eladott gázvolumenen belül a 7,5-szeres gázár aránya, amely eredmények "az ország szempontjából jók", és "ez az, amit el akartunk érni" – jelentette ki Lantos Csaba a 24.hu podcast műsorában. Az energiaügyi miniszter szerint részben emiatt, részben egyéb okok miatt "most nincs napirenden", hogy csökkentsék a 7,5-szeres gázárat, igaz nem állítja, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×