INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

A koraszülöttekből depressziós fiatalok lesznek?

Infostart

A koraszülöttség még felnőttkorban is befolyásolhatja az érintettek személyiségét - állapította meg egy új brit kutatás, amelynek eredményei azt mutatják: a koraszülött gyerekekből, különösen a lányokból, nagyobb eséllyel lesz visszahúzódó, sokat aggódó, depresszióra hajlamos felnőtt, mint azokból, akik 9 hónapra születnek.

A londoni King's College Pszichiátriai Intézetének kutatói 108 olyan fiatal felnőttet vizsgáltak meg, akik 1979 és 1981 között 33 hétre, vagy annál korábban születtek.

Eredményeiket olyan, velük egykorú fiatal felnőttek vizsgálati eredményeivel vetették össze, akik rendesen 9 hónapra születtek.

A vizsgálat azt mutatta: a koraszülöttek kevesebb önbizalommal rendelkeznek és kevésbé járnak társaságba, többet aggódnak, és hajlamosabbak a depresszióra is. A lányok személyiségére ráadásul nagyobb hatással van a koraszülöttség, mint a fiúkéra.

Bár a kutatás arra egyelőre nem adott választ, hogy pontosan mi is az a koraszületéssel kapcsolatban, ami ilyen hatással van a személyiségfejlődésre, Matthew Allin pszichiáter, a kutatás vezetője szerint több magyarázat is elképzelhető.

Lehetséges például, hogy a túlságosan korai születés valamiféle agyi károsodást okozhat, de elképzelhető az is, hogy az inkubátorban eltöltött hosszabb idő megnehezíti a szülőkkel való kapcsolatépítést.

A brit kutatócsoport a tervek szerint mindenesetre az okok vizsgálatával folytatja kutatását.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018