eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kiss Nikoletta (b) és a norvég Stine Bredal Oftedal a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női kézilabda-bajnokságának negyeddöntőjében játszott Magyarország – Norvégia mérkőzésen a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban 2021. augusztus 4-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Közel volt a bravúr, de nem jutott négy közé a női kézilabda-válogatott

Norvégia 26-22-re győzött a magyar csapat ellen a tokiói olimpia negyeddöntőjében.

A két együttes az olimpia előtt néhány nappal felkészülési mérkőzést játszott, azt a norvégok tíz góllal nyerték meg.

Az ellenfélnél négy győri légiós szerepelt, de Lundét és Nora Mörköt is jól ismerhetik a mieink.

A magyar keret nem változott, nem is változhatott, hiszen hárman sérülés miatt kidőltek.

A győztes az orosz együttessel találkozik majd a négy között.

Szöllősi-Zácsik Szandra bombagóljával indult a meccs, majd Klujber Katrin fejezte be gyorsan az akciót, 2-0. A fiatal ferencvárosi második kísérlete a lécről kipattant, aztán Brattset mozgott ki középről, és szerezte meg az első norvég gólt. A kapufa a magyarokat is kisegítette, de egymás után több támadás is eredménytelenül zárult.

Az 5. percben Kisfaludy Anett gólja lendítette tovább a csapatot: Tomori Zsuzsannától kapott remek bejátszást. A norvégok is beállóból eredményesek (3-2).

Tomori ezúttal is nagyon élt, betörésből szerezte a negyedik gólt. Brattseten kívül más nem tudott eddig gólt szerezni a norvégoktól, újra a beálló talált be. A magyar válogatott is jól használta ki a beállóját, Kisfaludy lövését nem védhette Silje Solberg (5-3).

Amikor a norvégok nem tudtak rohanni, akkor alaposan meggyűlt a bajuk a magyar védekezéssel, több akciójuk is elhalt. Szöllősi-Zácsik volt újra határozott, aztán Herrem talált be szélről (6-4). Három magyar támadás ment el gól nélkül, a norvégok pedig ezt kihasználták, és egyenlítettek: Kristiansen talpról, Skogrand a szélről vette be Bíró Blanka kapuját (6-6).

Kapufa mindkét oldalon, magyar részről Lukács Viktória vágta a lécre a ziccert. A 16. percben először vezettek a norvégok, Oftedal talált be középről. Jött a magyar időkérés - úgy vezetett az ellenfél, hogy Solbergnek nem volt védése, de a magyar csapat a 9. perc óta nem szerzett gólt.

Az időkérés azonban nem törte meg az ellenfél lendületét, 9-6-ra húzott el, mert közben Solberg is elkezdett védeni, Márton Gréta pedig a kapufát találta el.

11 perces magyar gólcsend szakadt meg Vámos Petra találatával, a kapuba pedig érkezett Szikora Melinda, és ki is fogta Skogrand lövését (7-10).

Tomori szépen tört be, de a kapufát találta el, majd a másik oldalon kapott két percet. Két védés után Szikora a harmadik próbálkozást már nem tudta fogni, Mörk növelte a különbséget, ám aztán Szöllősi-Zácsik bombázott a kapuba, most a kapufáról jól pattant a labda (8-11).

Hosszú magyar támadást Tomori zárt le góllal, a harmadik lövést már Solberg nem tudta védeni. A norvég akciók is ötlettelenebbé váltak, Tomori újabb gólja pedig minimálisra csökkentette a különbséget. Sőt, Lukács kezében az egyenlítés is ott volt, de Solberg lábbal védett. Az utolsó másodpercekben Jacobsen viszont nem hibázott, így 12-10-re vezettek a norvégok.

Az első félidőben a magyarok 42, a norvégok 63 százalékos hatékonysággal céloztak

- hiába volt kevesebb kísérlete az ellenfélnek, így is vezetett.

Második félidő

Gyors magyar labdaszerzés, majd egy lapos Tomori-lövés, és máris csökkent a hátrány. Sőt, újabb labdacsenés után Szöllősi-Zácsik vitte végig a támadást, és egyenlített a 32. percben (12-12).

A norvég csapat Brattset befordulása után állt újra jobban, majd Kristiansen ütemtelen lövése csapta be Szikorát (12-14). Bordás Réka kapott remek labdát, és a beálló jól oldotta meg a helyzetet, majd újra ő villant, és egyenlített (14-14). A vezetést viszont nem tudta átvenni a magyar csapat, a norvégok pedig ezúttal gyorsabban járatták a labdát, és Herrem a szélről eredményes volt.

Bordás sorozatban harmadszor nem tudott betalálni, a felső léc mentette meg Solberget, ám Oftedal gólját lépéshiba miatt vették el, így nem maradt a különbség. Nem sokáig: Háfra Noémi agilisan tört be és szerzett gólt (15-15).

A 40. percben pedig újra a mieink álltak jobban, Schatzl Nadine indult meg a labdaszerzés után, és belőtte a ziccert. Most a norvégoknak kellett reagálniuk, és Reistad egyenlített is, de aztán újra Bordás percei következtek, bő fél perc alatt kétszer volt eredményes a beálló (18-16). A norvég csapat izlandi kapitánya, Hergeirsson rögtön időt is kért.

Brattset hatodik góljával felezte meg a különbséget, de Vámos Petra újra magabiztos volt, és 19-17-re alakította az állást. Jött is a kapuba a rutinos Lunde.

Oftedal cselezte tisztára magát, és lőtt gólt középről. Szöllősi-Zácsik harcolt ki hetest, de Vámos eszén túljárt Lunde. A másik oldalon Mörk is büntetőből egyenlített - 19-19 a 45. percben, ráadásul Háfra kapott két percet.

Lukács szélről a kapus lábát találta el, így nem tudott újra vezetni a magyar válogatott. A norvég jobbszélső, Jacobsen viszont nem hibázott.

Lunde és a kapufa is kisegítette a norvégokat, aztán Reistad is a lécre bombázott. Bordás harcolt ki hetest, Szöllősi-Zácsikon már nem tudott kifogni Lunde, a 49. percben újra egyenlő volt az állás.

Hány fordulat van még ebben a meccsben? A norvégok elszórták a labdát, a szélről befutó Schatzl pedig újra vezetést szerzett a csapatnak.

Reistad egyenlített, majd hátul a labdát is megszerezte az 51. percben. Jacobsen a szélről újra betalált, megint az ellenfél vezetett eggyel. Háfra lőtt fölé, így nem sikerült egyenlíteni.

A másik norvég szélső, Sanna Solberg is betalált, a visszaálló Bírónak, így a 24. percben 23-21-es állásnál kérte ki második idejét Elek Gábor szövetségi kapitány.

Schatzl ment fel a szélen, de Lunde a kapufára tolta lövését. Reistad viszont elkapta a fonalat, hárommal vezettek az utolsó perc kezdetén a norvégok.

Mörk hetesét Bíró védte lábbal, ám Lunde megbabonázta a magyar lövőket, nem sikerült felzárkózni. Mörk akcióból már eredményes volt (21-25). Lukács a hosszú alsó sarkot kilőve csökkentette a különbséget az utolsó két perc kezdetén.

A norvégok hosszú akciót vezették próbáltak az órával is játszani, ám Brattset gólja után megnyugodhattak: a labda Bíróról pattant be (22-26).

A magyar csapat nem jutott be a legjobb négy közé az olimpián.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×