eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás előfutama után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án. A szám magyar világcsúcstartója a második legjobb idővel, 2:09.70 perccel jutott tovább.
Nyitókép: Kovács Tamás

Hosszú Katinka visszaesése illeszkedik egy nagy globális trendhez

Lezárultak a tokiói olimpia medencés úszó számai, érdemes összevetni az éremtáblázatot a rióival, nézzük, mennyit változott az (úszó)világ.

Ahogyan 2016-ban, úgy most is az Egyesült Államok nyerte a legtöbb aranyérmet, egyben a legtöbb érmet is. Ugyanakkor csapatuk nem lehet sem felhőtlenül boldog, sem tökéletesen elégedett. A riói 33 érem után most harmincat szereztek – ez nem számottevő különbség –, idén öt arannyal kevesebb jutott nekik.

Caeleb Dressel feltétlenül kiemelendő: a tizenegy amerikai aranyból ötben része volt. Az Egyesült Államok úszói Tokióban 11–10–9 arany-ezüst-bronz mérleggel zártak, ez Rio de Janeiróban még 16–8–9 volt. Elsősorban a női úszóik estek vissza, mindössze három elsőséget szereztek Japánban, ebből kettőt Katie Ledecky, aki ettől függetlenül csalódott, mert kikapott 400-on. Rajta kívül csak Lydia Jacoby tudott nyerni (100 mell). Feltűnő, hogy Brazíliában az amerikai női váltók két arannyal és egy ezüsttel zártak, ugyanezen számokban most két ezüst és egy bronz a mérlegük.

Óriásit lépett előre az ausztrál úszósport. De szűkíthetjük a kört: az ausztrál női úszóválogatott. A teljes csapat a riói 3 arany, 4 ezüst, 3 bronz után most kétszer annyi éremmel és háromszor annyi arannyal zártak. Kilenc aranyérmükből nyolcat a nők szereztek, Emma McKeown négyszeres olimpiai bajnokként mehet haza. Ariame Titmus két aranyat nyert 200-on és 400-on, s még övé egy ezüst és egy bronz a váltószámokból.

A csak női számokban (tehát kivéve a mixed váltót, amelyben úszik két nő a csapatokban)

Európának egyetlen arany sem jutott Tokióban, ezüstből is csak egy,

a svéd Sarah Sjöström révén. Bronzból három került a mi kontinensünkre, kivétel nélkül a gyorsúszó számokban (a dán Pernille Blume, az olasz Simona Quadarella és a német Sarah Köhler révén). Az ötvenegy éremből tehát egy ezüst és három bronz. Alkalmasint ennek tudatában is kell majd értékelni a közeli jövőben az Európa-bajnokságok eredményeit – természetesen nem megkérdőjelezve, milyen elképesztő teljesítmény ott is sikeresnek lenni.

Némi túlzással három ország mentette meg Európa becsületét: elsősorban Nagy-Britannia, másodsorban Oroszország (hivatalosan az Orosz Olimpiai Csapat), harmadsorban Magyarország. Mindössze ez a három küldöttség szerzett Tokióban aranyat az európaiak közül, szemben a riói héttel. Nem jutott most arany az olaszoknak és a svédeknek sem, miként a dánoknak, a spanyoloknak és a kazahoknak.

A britek Rio de Janeiróból egyetlen aranyérmet vittek haza, a mellúszó Adam Peaty révén. A 100 mell királya megvédte címét, de Thomas Dean is győzött, 200 gyorson, s nyert két váltójuk is. Az oroszok Rio de Janeiróban nem tudtak aranyat nyerni, most ellenben övék lett kettő, Jevgenyij Rilov révén. Ez jelenti a nagy különbséget az öt évvel ezelőtt történtekhez képest.

Az európai nemzetek közül a magyarnak jutott még arany Tokióban, Milák Kristóf nyerte. Mint ahogyan a másik magyar érmet is, előbbit 200 pillangón, utóbbit pedig 100-on.

Ha csak a számokat tekintve összehasonlítjuk a magyarok olimpiai szereplését a rióival, nagy a különbség:

két arannyal és öt éremmel szereztünk kevesebbet.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az akkor olimpiai pályafutása csúcsán lévő Hosszú Katinka brazíliai három aranya és egy ezüstje kiesett, s Cseh László öt esztendővel ezelőtti bravúrezüstjén kívül Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás is negyedik lett az akkori harmadik hely után, ezek nem nagy különbségek. (Kapás Rióban 400 gyorson negyedik, 800-on harmadik lett, most 200 m pillangón úszott, amiben világbajnok lett 2019-ben.)

A fentiekből az következhetne, hogy jelentősen elmaradt a 2021-es szereplés a 2016-ostól, de a kép sokkal árnyaltabb. Hosszú Katinkának nem sikerült az olimpia, de még így is bejutott két egyéni számban a döntőbe, rajta kívül ezzel egyedül Milák Kristóf dicsekedhet.

De ennél fontosabb, hogy 2016-ban négyen úsztak egyéni döntőben (Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Cseh László, Kenderesi Tamás), ezt mindannyian megismételték Tokióban, s csatlakozott melléjük Milák Kristóf, Németh Nándor, Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid és Mihályvári-Farkas Viktória.

Kilenc versenyzőnk jutott tehát egyéni döntőbe.

A női 4x200-as gyorsváltó megismételte riói döntőjét és a férfiak is szenzációt keltettek azzal, hogy hoztak egy ötödik helyet a 4x100-as gyorsváltóban.

Még két összehasonlító adatsor a végére: Rio de Janeiróban 13 ország nyert aranyat, 18 érmet, Tokióban 10 ország szerzett aranyat és 21 ország lett érmes.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×