eur:
396.4
usd:
367.21
bux:
0
2024. augusztus 2. péntek Lehel
A 2024-es párizsi nyári olimpia érmeinek bemutatója a francia főváros melletti Saint-Denisben 2024. február 8-án. A XXXIII. nyári olimpiai játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Teresa Suárez

Ekkora jutalmat kapnak más országokban a sportolók az olimpiai érmekért

Magyarország kifejezetten a gáláns jutalmazók közé tartozik, de vannak olyan országok, ahol semmilyen pénz nem jár még az aranyéremért sem.

Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem oszt ki pénzjutalmat az érmekért, több ország is éremprémiummal jutalmazza sportolóit - írja a CNBC összefoglalója nyomán a Portfolio.

A nemzeti olimpiai bizottságoktól, sportági szövetségektől és helyi jelentésekből származó információk alapján a legnagyobb pénzjutalmat Hongkong adja érmet szerző sportolóinak: az arany 768 ezer dollárnak megfelelő pénzt ér, az ezüst 384 ezer dollárt, míg a bronz 192 ezret. Ezt követi Szingapúr, ahol mindössze pár tízezer dollárral kevesebb üti a markát egy-egy dobogós olimpikonnak, a harmadik pedig Indonézia, itt azonban már valamivel nagyobb a szakadék, hiszen az aranyérem 300 ezer dollár, az ezüst 150 ezer, a bronz 60 ezer dollár jutalommal jár - ami még mindig nem rossz pénz.

Komoly összeggel jutalmazza még az eredményes sportolókat Izrael, Malajzia, és Kazahsztán is. Izraelben a hírek szerint egy aranyérmet szerző sportoló egymillió sékeles (270 537 dollár) jutalomban részesül. Ez 50 százalékkal több, mint amennyit a legutóbbi, tokiói olimpián elért eredményért ajánlott fel a kormány.

Franciaország szintén megemelte az ösztönző pénzjutalmakat: az aranyérmesek a tervek szerint 80 ezer eurót kapnak, 15 ezer euróval többet, mint Tokióban.

Néhány országban a dobogós helyeken kívüli sportolókra is kiterjesztik a jutalmakat. A német Sportsegély Alapítvány az olimpiai játékok nyolcadik helyezettjéig oszt pénzjutalmat. Az aranyérmesek 20 000 eurót kapnak - írja a lap.

India olimpiai sportolói a helyi média szerint mind a kormánytól, mind a nemzeti sportszervezettől pénzjutalomban részesülnek. A kormány 7,5 millió rúpiát (90 000 dollár) ad az aranyérmeseknek, míg az Indiai Olimpiai Szövetség külön 10 millió rúpiát (120 000 dollár).

Viszont a pénz mellett bizonyos országok egyéb jutalmakat is kioszthatnak, például Kazahsztánban lakást nyerhetnek a dobogós olimpikonok, Malajziában pedig helyi sajtójelentések szerint egy autóval is megjutalmazzák, aki az első három helyezett közé kerül. Dél-Koreában a pénzjutalom mellett életjáradékot biztosít az állam a nyerteseknek, Hongkongban pedig a közösségi közlekedést üzemeltető vállalat jóvoltából életük végéig ingyen utazhatnak a városállam dobogósai. Ám vannak még ennél is különösebb jutalmak:

Kasumi Ishikawa japán asztaliteniszező a tokiói olimpián szerzett ezüstérméért 100 zsák rizst kapott ajándékba, Apriyani Rahayu és Greysia Polii indonéz tollaslabdázók pedig az aranyéremért jutalmul kaptak 5 tehenet, egy éttermet és egy új házat.

Mindezekkel szemben Nagy-Britannia, Norvégia és néhány másik ország éremnyertes sportolói egyáltalán nem kapnak pénzjutalmat. (Más kérdés, hogy ezen országok reklámpiaca olyan erős, hogy bőven kárpótolhatja őket, ha jó szponzori szerződéseket tudnak kötni.)

Magyarországon a tokiói olimpiához képest 10 százalékkal emelték meg az olimpián szerzett érmekért járó pénzjutalmakat, így hazánk sportolói

  • az aranyéremért 55 millió forintot,
  • az ezüstért közel 39,3 millió forintot,
  • míg a bronzért 31,3 milliót kapnak.

De nem csak a dobogósok örülhetnek, ugyanis a negyedik helyezést elérőknek 23,6 millió forintot, míg az ötödik helyre eljutóknak 15,7 milliót fizet az állam.

Hazánk az aranyért járó 55 millió forinttal az egyik leggálánsabb jutalmazó, a ranglista 7. helyén áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×