eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Moszkva, 2018. június 17.Joachim Löw német szövetségi kapitány az oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Németország – Mexikó mérkőzés előtt a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. június 17-én. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Nyitókép: Felipe Trueba

Összejön-e a német futball legnagyobb vb-kudarca?

Nagyon kevés német gondolta volna, hogy a kazanyi csoportmeccs „élet-halál” lesz a Nationalelf számára. De most már remek a helyzet ahhoz képest, hogy a svédek ellen 17 másodpercre volt Joachim Löw együttese a szinte biztos kieséstől.

A németek korábban még soha nem estek ki a világbajnokságok csoportszakaszában (1938-ban elbúcsúztak az első ellenféllel, Svájccal szemben, de akkor még egyenes kieséses rendszerben rendezték a tornát), sőt, ázsiai ellenféllel szemben eddig mindig, összesen ötször nyertek, a legutóbbi három alkalommal kapott gól nélkül. A felkészülési mérkőzéseken kétségtelenül nem remekeltek, de ettől még igaz, hogy a legutóbbi 17 tétmérkőzésükből, amelyet a 2016-os Európa-bajnokság óta játszottak, csak kettőt nem nyertek meg, egy döntetlen mellett áll a mexikóiak elleni vereség.

ToniKroost érte kritika az első, sőt a második mérkőzésen nyújtott teljesítménye miatt is, de aztán mégis ő mentette meg a csapatot a svédek ellen, remek lövésével. A Real Madrid nagyágyúja a legutóbbi öt világbajnoki mérkőzésén öt gólban volt részes, hármat ő maga lőtt, kettőt előkészített. Joachim Löw biztosan ManuelNeuert állítja majd a kapuba, JoshuaKimmich – akinél az első két körben senki sem küldött több beadást középre a vb játékosai közül – és Héctor lesz a két szélsővédő. MatsHummels felépült, visszatér, vélhetően Rüdiger játszik majd mellette, Boateng eltiltása miatt. Kroos biztos pont a középpályán, újra szerepet kaphat Özil és Khedira, játszik Reus, s kap még egy lehetőséget Thomas Müller is. Werner és Gomez közül előbbi játéka a valószínűbb – legalábbis a Kicker Sportmagazin szerint.

A dél-koreaiak két szempontból is rossz sorozatban vannak, elveszítették a legutóbbi négy vb-mérkőzésüket (ez történetük legrosszabb eddigi szériájának beállítása, 1986-ben és 1990-ben is összeszedtek négy vereséget egymás után), illetve Oroszországban mindkét mérkőzésükön lőtt ellenük büntetőt az ellenfél (a svédek és a mexikóiak ellen is gól lett belőle), ami azért feltűnő, mert a korábbi 29 vb-találkozójukon csak egyet ítéltek ellenük.

A másik mérkőzésen a mexikóiaknak egy pont biztosan elég a továbbjutáshoz, de annyi valószínűleg kell, mivel a papírforma szerint a németek legyőzik a dél-koreaiakat. Ebből az következik, hogy Juan Carlos Osorio, a mexikóiak szövetségi kapitánya nem pihentetheti a legjobb játékosait, hiába áll két forduló után hat ponttal a csapat. Ennek ellenére néhány változás elképzelhető. A svédeknél Sebastian Larsson, Viktor Claesson és Albin Ekdal már kapott korábban egy-egy sárga lapot, valószínűleg ők nem kezdenek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×