eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sakkozás, Forrás: Getty Images
Nyitókép: WIN-Initiative/Neleman / Getty Images

Egy elmaradt kézfogás miatt áll a bál a sakkvilágbajnokságon

A szamarkandi vb első fordulójában nem volt hajlandó kezet fogni a lengyel Jan-Krzysztof Duda orosz ellenfelével.

Minden idők legmagasabban rangsorolt lengyel sakkjátékosának az ukrajnai háborúról is megvan a véleménye. A legtöbb honfitársához hasonlóan ő is mélyen elítéli Oroszország agresszióját, már csak azért is, mivel a lengyelekben ez nagyon rossz történelmi emlékeket ébresztett.

Nem csoda, hogy Jan-Krzysztof Duda nem volt hajlandó kezet fogni az orosz Gyenyisz Hiszmatullinnal, aki nyíltan támogatja Ukrajna invázióját. A meglehetősen barátságtalan elutasítás a szamarkandi rapidsakk-világbajnokságon történt.

A torna első fordulójában nagy vihart kavart az incidens, de a második körben a világelső norvég Magnus Carlsen már kezet rázott a nemzetközi szövetség (FIDE) zászlaja alatt versenyző orosz sakkozóval.

A háború miatt az Oroszországot sújtó szankciók megkerülésére csak tavaly 104 orosz sakkozó változtatta meg "sportállampolgárságát". Közben viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök kihirdette, hogy Oroszországnak vissza kell szereznie vezető pozícióját a sakk világában. Ennek a részeként a sportolókkal aláíratnak egy szerződést, hogy minden állami támogatást vissza kell fizetniük, ha az orosz színek helyett más ország képviseletében akarnak sakkozni. Emellett a milliárdos Andrej Filatov által vezetett orosz szövetség elhagyta az Európai Sakkszövetséget és az ázsiai szervezethez csatlakozott, hogy így kerülje meg a szigorú európai szankciókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×