eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Antonio Conte, az Internazionale vezetőedzője a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla - Internazionale mérkőzés előtt Kölnben 2020. augusztus 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Getty/Lars Baron

Edzőváltás az egyik nagy londoni futballklubnál

Antonio Conte közös megegyezéssel távozott a Tottenham Hotspur menedzseri posztjáról. Az olasz edző 16 hónapon keresztül irányította a londoni klubot. A Spurs nem szerepel jól az idényben, de a Misternek elsősorban nem ezért, hanem a Southampton elleni mérkőzés utáni emlékezetes kifakadásáért kell távoznia.

Valójában a világ és benne a Premier League futballját követők számára nem meglepetés a hír, nem nehéz rábólintani arra a véleményre, hogy a klub vezetőinek nem maradt más választása, minthogy szakítsanak Contéval, aki megsértette a főtulajdonost és a játékosokat is.

A futballistákat önzőnek bélyegezte, Daniel Levy elnök és főtulajdonos kapcsán pedig azt mondta: „A Tottenham története a következő: 20 éve van ez a tulajdonos, és soha nem nyert semmit. Miért?” (Csak a tényhűség kedvéért: a Levy által vezetett tulajdonosi csoport 2001-es érkezése óta nyert egy trófeát, 2008-ban a Ligakupát. De azon kívül valóban semmit.)

A BBC – Conte zilált lelki állapotára utalva – megállapította, hogy

az edző rövid időn belül három közeli barátját is elveszítette,

Gian Piero Ventronét, a Spurs fitneszedzőjét, Szinisa Mihajlovicsot és Gianluca Viallit.

Az elmúlt huszonkét évben 11 menedzser irányította a Tottenhamet, Mauricio Pochettino 2019-es távozása óta Conte volt a harmadik, aki nem beugróként, hanem állandó megbízással dirigált.

Antonio Conte 2021 novemberében került a londoni klub szakmai stábjának élére, azóta 76 tétmérkőzést játszott a csapat, ezekből negyvenet megnyert, huszonhármat elveszített. A győzelmi mutató 54,1 százalék. Összehasonlításként: Conte a Juvénél, a Chelsea-nél és az Internazionalénál, vagyis előző három állomáshelyén ez hatvan százalék fölötti volt. (Sőt, az első kettőnél 65 fölötti!)

A Tottenham a negyedik a Premier League-ben (a vesztett pontokat tekintve ötödik, a Newcastle jobban áll), de kiesett az FA-kupából és a Bajnokok Ligájából is. A BL-ből az AC Milan ejtette ki, amelynek a 180 perc alatt egyetlen gólt sem tudott lőni. A szurkolók hangosan kifütyülték a csapatot.

A váltás után Antonio Conte eddigi első számú segítője, Cristian Stellini veszi át a csapatot, legalább az idény végéig.

Jobbkeze Ryan Mason lesz.

A 49 éves olasz Stellini – aki bő tíz éve két és féléves eltiltást kapott a fogadási csalásokban való részvétele miatt – az Internél és a Tottenhamben is dolgozott együtt Contéval. Február elején, amikor a menedzser epeműtétje miatt hiányzott, ő meccselt a Spursszel.

Ryan Mason korábban volt a klub játékosa, egyszeres angol válogatott, de elsősorban nem erről híres, hanem arról, hogy José Mourinho menesztése után ő vezette a csapatot az idény végéig. Akkor, 29 évesen a Premier League történetének legfiatalabb szakvezetője lett, még most is csak 31 éves.

„Tíz meccsünk van hátra a Premier League-ben, és még küzdeni kell a Bajnokok Ligájában való indulásért” – mondta Daniel Levy a közeli jövő legfontosabb feladatáról.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×