eur:
393.82
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
LUSAIL CITY, QATAR - DECEMBER 09: referee Antonio Mateu Lahoz talks to Lionel Messi of Argentina during the FIFA World Cup Qatar 2022 quarter final match between Netherlands and Argentina at Lusail Stadium on December 9, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Tnani Badreddine/DeFodi Images via Getty Images)
Nyitókép: Tnani Badreddine/DeFodi Images/Getty Images

Most ért véget a spanyol futballbíró Katarban elkezdett ámokfutása

Mateu Lahoznak nem volt elég, hogy a világbajnokságon bevonult a sportág történetébe.

A spanyol futball-liga döntése értelmében Antonio Mateu Lahoz mostantól meghatározatlan ideig nem vezethet mérkőzést az élvonalban, és még a VAR-szobában sem kaphat feladatot.

A 45 éves valenciai játékvezető 2008 óta sípol a La Ligában, míg a FIFA nemzetközi keretének 2011 óta a tagja. Mindig is kissé különcnek tartották, egyrészt mert előszeretettel beszélget a játékosokkal mérkőzés közben, másrészt "engedi" a kemény játékot. Kapott számos komoly feladatot, dolgozott két világbajnokságon, ő dirigálta 2021-ben a Chelsea–Manchester City Bajnokok Ligája-döntőt, de igazán mégis a mostani világbajnokság Argentína–Hollandia negyeddöntőjében figyelt fel rá a világ. A végül a dél-amerikaiak továbbjutását hozó találkozón ugyanis 17 sárga és egy piros lapot mutatott fel, ez pedig rekord a vb-k 92 éves történetében.

Még a továbblépő argentinok is kifogásolták a működését, Lionel Messi a mérkőzés utáni interjúban a meccshez méltatlannak nevezte a játékvezetőt, akitől már a találkozó előtt is tartottak, ismerve a stílusát. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) sem értékelte a rekordot, mert azonnal lemondott Mateu Lahoz szolgálatairól, aki előtt már két vb-meccset (Katar–Szenegál, Irán–Egyesült Államok) is vezetett, és az ottani tíz sárga lap már jelezhette volna a folytatást…

A spanyol bíró nem sokat pihent, december 30-án már a Barcelona–Espanyol katalán derbit vezette, és ismét kitört a botrány: 17 sárga és két piros lapot osztott ki (egy kiállítást pedig még vissza is vont…). Ez a spanyol liga történetében is rekordot jelent.

Szerdán aztán a spanyol Király-kupában várt rá feladat, ahol a Sevilla simán, 5-0-ra verte a harmadosztályú Linarest, ám ez a meccs sem múlt el balhé nélkül: 16 perc után előbb sárga lapot, majd végül pirosat mutatott fel a Sevilla edzőjének, Jorge Sampaolinak.

A meccs után megkérdezték Mateu Lahozt, aki csak annyit mondott: "Remélem, a játékvezetői stábot a futballcsalád tagjaként tisztelik."

Korábban egy lapinterjúban, amikor a sajátos, közvetlen stílusáról kérdezték, ezt mondta: "Ez olyasmi, amit nem tudok irányítani. Nincs benne semmi szereplési vagy irányítási vágy, csak imádom a focit, és így élem meg: szagolom, hallom, érzem. Nem akarok változtatni a munkastílusomon, ami egyben a szenvedélyem is."

Most egy ideig nem tud a szenvedélyének hódolni, mert egyelőre nem ad neki feladatot a liga, de azt nem tudni, mennyi időre szól Mateu Lahoz pihenője.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×