eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Virth Balázs edző (b) és Milák Kristóf olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok válogatott úszó a Duna Arénában 2022. június 16-án, a magyarországi vizes vb kezdete előtt két nappal.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Mi lesz most a magyar sport aranyérmet termő ifjával?

Megkezdődött az úszók őszi versenyszezonja, ugyanakkor a világcsúcstartó ezúttal kihagyja a világkupa-sorozatot. Virth Balázs megkeresésünkre jelezte, hogy világklasszis tanítványa szeretne tovább faragni legjobb időeredményein, így a 200 pillangón felállított rekordján is, de nem siettetik a csúcsdöntést.

Az edző elmondta, hogy Milák Kristóf fejlődni akar, de nincsenek konkrét versenyhez kötve a tervezett rekorddöntések. A nyári, budapesti világbajnokságon vitte le saját, három évvel korábban úszott világcsúcsát 1:50,34 percre 200 pillangón, Virth Balázs elmondása szerint azzal nem foglalkoznak, hogy mikor sikerül 1:50 alá mennie, mert ennek rengeteg összetevője van a formába hozástól az aktuális világversenyen bevállalt versenyszámok mennyiségéig. „Nem is beszélünk erről” – szögezte le az edző.

Elmondta, hogy szeptember második hetében kezdték el a felkészülést a nyári pihenőt követően, két hét felhozó edzés után kezdték el az alapozó munkát.

„Kristóf először versenyzett a nyári Európa-bajnokság óta a hétvégi hódmezővásárhelyi kétnapos versenyen, rövid pályán. Az volt a cél, hogy a rövid pályás ob előtt kicsit szokjuk a versenyzést a 25 méteres medencében, úgyhogy több számot is kipróbált, indult

  • 100 és
  • 200 pillangón,
  • 50-en,
  • gyorsúszószámban pedig 50-en,
  • 100-on,
  • 400-on,

jól sikerült” – mondta Virth Balázs. Hozzáfűzte, hogy Márton Richárdnak ez már a harmadik versenye volt, ő a hétvégi berlini világkupán is indul, szintén 25 méteres medencében, Milák Kristóf viszont nem, ő ezúttal a hosszú távú bajnokságon szerepel 1500 méteren.

Az edző elmondta, hogy az olimpiai bajnokot is hívták a világkupára, de az mindig a három fordulóra szól, Milák Kristóf viszont csak Berlinben szeretett volna úszni, így inkább azt a sorozatot kihagyja, a hosszú távú ob-n pedig a tavalyi szegedi idején szeretne javítani.

Az év végi rövid pályás világbajnokságon két magyar szerepel, Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián. Virth Balázs arról számolt be, hogy Sós Csaba szövetségi kapitány nem akart nagy csapattal indulni ezen a versenyen, de Miláknak felajánlotta, hogy induljon, ha szeretne.

„Kristóf azért döntött úgy, illetve ketten azért döntöttünk így, hogy maradunk, mert a tavalyi nagyon erős év volt abból a szempontból, hogy egymás után volt a világbajnokság és az Európa-bajnokság, és

szeretnénk idén nagyon komoly klasszikus alapozást csinálni

– mondta Virth Balázs. – 2024 megint nagy menetelés lesz, februárban világbajnoksággal kezdünk Dohában, aztán májusban Európa-bajnokság, júliusban pedig olimpia, azaz nagyon kemény év lesz. Ezt megelőzően pedig 2023 decemberében rövid pályás Európa-bajnokság lesz, amire tervezünk elmenni, szóval nagyon sok verseny lesz, ezért gondoltuk azt, hogy most van esély arra, hogy tényleg egy rendeset alapozzuk, másrészt pedig próbálgatunk olyan dolgokat, amire most van idő. Kristófnak vannak ilyen elképzelései; szeretné más úszásnemben is kipróbálni magát. Most van erre lehetőség, hiszen az olimpia évében a fő úszásnemekre, a fő távokra kell készülni.”

A teljes interjú meghallgatható az InfoRádió Vegyesúszás című műsorában ide kattintva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×