eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Varga Dénes (b) és az olasz Gonzalo Echenique a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 29-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Későn jött a magyar hajrá, Olaszország ünnepelhetett a Margitszigeten

A magyar férfi vízilabda-válogatott sok hibával játszott támadásban, és 11-10-re kikapott Olaszországtól a budapesti világbajnokság negyeddöntőjében.

Már órákkal a kezdés előtt gyűlt a tömeg a Hajós Alfréd Uszodához, a villamosmegállótól csak lassan lehetett haladni a Margitsziget belseje felé. Akiknek nem jutott hely, a szurkolói zónában vagy a szórakozóhelyek teraszán szurkoltak a magyar válogatott továbbjutásáért. A lelátón feltűnt Milák Kristóf ás Liu Shaolin Sándor is.

A magyar kapuba visszatért Vogel Soma, aki a grúzok elleni találkozó elején sérült meg.

Az első ráúszást az olaszok nyerték, de nem tudták végigvinni a támadást. Az első magyar akció viszont góllal zárult, nem is akármilyennel: a bejátszást centerből Hárai Balázs csavarta be (1-0). Pohl Zoltán és Jansik Szilárd is kiállítást kapott, a kettős emberelőnyt pedig Dolce használta ki és egyenlített. A magyar csapat is fórba került, és az első kísérletet még Del Lungo védte, de a kipattanót Hárai biztos kézzel lőtte be (2-1). Újabb magyar kiállítás, amiből kisvártatva jött az egyenlítés, Di Somma nem sokat teketóriázott, Vogelnek nem volt esélye. Az újabb magyar akció nem járt sikerrel, a bejátszást lefülelték, de az olaszok nem tudták átvenni a vezetést.

Az első negyed felénél az olaszoktól küldtek ki két embert, az okosan megjáratott labdát végül Varga Dénes lőtte be (3-2). Vogel először védett, ám a másik kapunál nem ítéltek semmit a nagy birkózásra. Varga a következő kiállított, és Fondelli belőtte, de kontrát ítéltek, így nem volt érvényes a gól. A következő emberhátrányt is sikerült kivédekezni, és Vogel egyre jobban elkapta a fonalat. A negyed végére pontatlanabbá váltak a csapatok a nagy tűzijáték után, de a magyar csapat őrizte egygólos vezetését.

A második negyed is elkapkodott támadásokkal kezdődött, a mieink labdát szereztek, az olaszok jól blokkoltak. Aztán a 10. percben Di Fulvio egyenlített távolról. Kiszorított helyzetből Vargának nem volt esélye, szerencsére az olasz indítás pontatlan. Zalánki próbálkozott, de fölé ment a lövés. Di Fulvio viszont megint elvállalta, és megint belőtte - először álltak jobban az olaszok. A következő magyar emberelőnyből nem sikerült egyenlíteni, sőt, Di Somma villant, a védő és Vogel keze mellett belőtte (3-5). Az olasz védekezéssel nem tudtak mit kezdeni a mieink. A gólcsendet végül Manhercz törte meg a 13. percben, jó labdát kapott, pont annyira rázta le a védőjét, hogy lőni tudjon. Ez és a következő kivédekezett olasz akció visszahozta a magyar közönség hangját - hát még Zalánki Gergő bombagólja (5-5).

Az olaszok fórban sem tudták visszavenni a vezetést, előbb Jansik blokkolt, majd Vámos Márton szerzett labdát. A magyar akció is elakadt, elég volt egy pontatlan átadás. Di Fulvio egyelőre az ellenfél legjobbja, távoli ejtése a kapufáról bepattant nyolc másodperccel a szünet előtt (5-6).

A harmadik negyed első percében egyik csapat sem tudott betalálni. Pohl Zoltán kiállítása után az olaszok kezéből csúszott ki a labda, ám a másik oldalon is kihasználatlanul maradt a fór. Zalánki büntetésével már éltek az olaszok, Cannella a kapufa mellé célzott pontosan (5-7) a 20. percben. A negyed első magyar gólja is megszületett, a kiállítás után két passz elég volt, és Vámos középról bombázott a kapuba.

Úgy tűnt, kontra miatt elveszik az olaszoktól a labdát, Jansik meg is úszott, de Vámosnál láttak szabálytanaságot. A kiállítást jól megjátszották az olaszok, és Vogel első nagy védése után Bruni lövését már nem tudta kiszedni (6-8). Egymás után a harmadik magyar támadást fújták vissza a játékvezetők, jött is a füttyszó a lelátóról, de szerencsére a védekezés ezúttal jól működött, így nem tudtak még jobban meglépni az olaszok. Sőt, egy kiállítás után Märcz Tamás rögtön időt is kért, volt mit átbeszélni kétgólos hátrányban. A zárkózás azonban nem jött össze, Mezei közeli húzását Del Lungo védte. A következő magyar támadás lassan ment, és Pohl pontatlan lövését védte a kapus. A másik kapus, Vogel is nagyokat fogott, így továbbra is maradt a közte kettő. Az utolsó percben megint emberelőnyben játszhattak a mieink, Zalánki a szélről el is vállalta, de Del Lungo ebbe is belekapott.

A negyedk ráúszást sikerült elhozni, de nem sikerült rögtön közelebb zárkózni. Sőt, Echenique laza csuklómozdulattal lőtte ki a felsőt, így már 9-6-ra vezettek az olaszok. Az újabb magyar emberelőny is kimaradt, majd a következő támadásban, Zalánki löketénél is Del Lungo volt a végállomás.

Apró öröm, hogy Hárai kiállítása után sikerült kivédekezni az olasz akciót, Zalánkit szerzett labdát. Az ellenfél kapuja előtt is jött a kiállítás, ám Varga a kapufát találta el. Négy perccel a vége előtt még felcsillant a remény, Vámos lövése éppen átcsúszott Del Lungón (7-9). Már úgy tűnt, sikerül kivédekezni büntetés nélkül egy olasz akciót, de Angyalt mégis kiküldték, a szépen megjáratott labdát pedig Di Fulvio - ki más? - vágta be védhetetlenül (7-10). A mellettünk ülő olasz kollégák egyre hangosabbak, a Hajós lelátóin viszont tapintható a döbbenet.

Az újabb emberelőnyben Manhercz lőtte jócskán mellé a labdát. Két és fél perccel a vége előtt Echenique tovább növeli a különbséget, középről lőtt nagy gólt (7-11). Vámoson nem múlik semmi, kapásból bombázott, beleadva minden dühét (8-11). Az olaszok már nem akartak gólt lőni, végigjátszották a támadóidőt. A mieinknek viszont sietniük kellett, Manhercz pedig ezúttal pontosan célzott (9-11). A következő akcióban nem tudta lopni az időt a címvédő, Manhercz megúszása után viszont Del Lungo kapott bele a labdába. A labda maradt a magyaroknál, és Jansik be is lőtte 17 másodperccel a vége előtt, így egyre csökkent a különbség. Az olaszok a maradék időt már lepörgették, megtartották a labdát, ezzel az előnyt is, és 11-10-re győztek.

Olaszország a görögökkel játszik az elődöntőben, a magyar csapat az 5-8. helyért folytathatja.

A negyeddöntő további eredményei:

Spanyolország-Montenegró 7-6

Horvátország-Szerbia 14-12

Görögország-Egyesült Államok 16-11

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×