eur:
393.53
usd:
367.85
bux:
65875.03
2024. április 23. kedd Béla
Az orosz Danyiil Medvegyev a svájci Stan Wawrinka ellen játszik az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyének negyeddöntőjében a New York-i Flushing Meadowsban 2019. szeptember 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Az oroszok és fehéroroszok eltiltását kérik minden sporteseménytől

Ukrán és más nemzetiségű sportolók levélben fordultak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsághoz (IPC) azzal a kéréssel, hogy tiltsák el az orosz és a fehérorosz tagszervezeteiket, a sportolókat pedig ne engedjék részt venni semmilyen sporteseményen. Az ukrán résztvevők egyébként egyelőre nem tudtak elutazni a pénteken kezdődő pekingi paralimpiára. Hasonló követelésekkel állt elő az Ukrán Tenisz Szövetség, kérve az orosz és a fehérorosz szövetség kizárását nemzetközi szövetségnél (ITF). A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) közben már elvette Oroszországtól az augusztusi kazanyi junior úszó-világbajnokság rendezési jogát az Ukrajna ellen folyó hadművelet miatt.

„Oroszország ukrajnai inváziója – melyet Fehéroroszország támogat – egyértelmű megsértése az olimpiai és a paralimpiai chartának. Olyan cselekedet, amelynek szigorú következményei kell, hogy legyenek” – írták ukrán és más nemzetiségű sportolók a Thomas Bach NOB-elnöknek és Andrew Parsons IPC-elnöknek címzett nyílt levélben, emlékeztetve, hogy az ukrán sportolók és családtagjaik „komoly veszélyben” vannak és már kapcsolatba lépni is nehéz velük, mivel a többségük óvóhelyen tölti a napjai nagy részét.

„Ha nem tesznek semmit, azzal azt üzenik a világ összes sportolójának, hogy Oroszország és Fehéroroszország érdekeit előbbre valónak tartják, mint a sportolók érdekeit. Az önök örökségét a mostani cselekedeteik határozzák meg” – áll a levélben.

A NOB már korábban közölte, hogy a nemzetközi sportszövetségek törölhetik, vagy áthelyezhetik azokat a sporteseményeket, melyeket Oroszországban, vagy Fehéroroszországban rendeztek volna, illetve jelezte, a nemzetközi sporteseményeken tilos kitenni az orosz és a fehérorosz zászlót.

Paralimpia: „keményen dolgoznak a színfalak mögött”

Ukrajnából húsz paralimpikon szerepelne a kínai fővárosban. Craig Spence, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság szóvivője jelezte: reméli, hogy a logisztikai nehézségek ellenére az érdekeltek megérkeznek Pekingbe a megnyitóra. Biztonsági okok miatt egyik fél sem közölte, hogy a delegáció jelenleg hol tartózkodik.

„Rendszeres párbeszédet folytatunk Ukrajnával a játékokon való részvételükről. Keményen dolgozunk a színfalak mögött, hogy idejussanak” – tette hozzá Spence.

Az orosz hadművelet következtében nem indulnak repülőjáratok Kijevből, míg a koronavírus-járvány miatt kialakított szigorú pekingi buborékrendszerbe csak kijelölt repterekről lehet beutazni.

Teniszszövetség: nincs joguk a részvételre sem

Az Ukrán Tenisz Szövetség levelében jelezte, hogy az intézkedést azért javasolják, mert az oroszok és a fehéroroszok az elmúlt napokban „példátlan, cinikus és véres” támadást hajtottak végre Ukrajna ellen. Kiemelték: civilek halnak meg, köztük nők és gyerekek, az infrastruktúra összeomlik. „Oroszországnak és Fehéroroszországnak nincs joga nemcsak nemzetközi versenyek rendezésére, hanem a külföldi egyéni és csapatviadalokon való részvételre sem” – írta az ukrán szövetség.

Az ITF egyelőre nem reagált a levélre.

Ahogyan arról beszámoltunk, a legfrissebb férfi ranglistán éppen most került az élre az orosz Danyiil Medvegyev, letaszítva onnan a szerb Novak Djokovicot, míg Andrej Rubljov a hatodik. A nőknél a fehérorosz Arina Szabalenka a harmadik, az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova pedig a 14. helyen áll.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×