eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Birmingham, 2013. május 19.Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője búcsúzik a szurkolóktól, miután befejeződött csapatának a West Bromwich Albion ellen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzése Birminghamben 2013. május 19-én. Ferguson most irányította utoljára a Manchester Unitedet, mert a bajnokság végén nyugalomba vonul. (MTI/EPA/David Jones)
Nyitókép: David Jones

"ZTE-Manchester United: 1-0" - könyvet írtak a zetés aranyévről

Hiánypótló kiadvány készült arról a futballévről, amikor Koplárovics Béla villant egyet.

A korábbi bajnokcsapat szinte minden tagja, de a szakosztály dolgozói is részt vettek hétfőn Zalaegerszegen azon a rendezvényen, amelyen a ZTE futballistáinak legsikeresebb, 2002-es évéről szóló könyvet mutatták be.

Bóbics László, az Aranyév című kötet szerzője és kiadója felidézte, hogy 2002-ben a ZTE futballcsapata nemcsak a magyar bajnoki címig jutott el, de világszenzációt is keltett azzal, hogy megverte a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligájában. Nagy Ferenc és Lang József "építette fel" az akkori csapatot azzal, hogy sztárjátékosokat és -edzőket igazoltak, és olyan összetartó gárda jött létre, amely szép sikereket ért el.

"A Fradi elleni döntetlennel megtörtént a csoda, kitörölhetetlen élmény volt, ahogy ellepték a szurkolók a pályát, és ezrek ünnepeltek, sírtak a gyepen" - elevenítette fel Bóbics László azt a pillanatot, amikor a döntetlent jelentő góllal bajnok lett a ZTE 2002-ben. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy azt hitték, ennél tovább már nincs, nem sokkal később mégis világszenzációt jelentett, amikor

a Bajnokok Ligájában, a David Beckhammel felálló Manchestert legyőzték Koplárovics Béla góljával.

A könyv szerzője szerint akkoriban nemcsak Magyarország legjobb futballcsapata volt a ZTE, de legjobb szurkolótábora is a Zalaegerszegnek volt. Ennek a családias, összetartó gárdának a történetét dolgozta fel a könyvben, amelyben a szertárostól a pályagondnokig mindenki szerepel, akinek akkor része volt a sikerekben.

Bozsik Péter, a bajnokcsapat vezetőedzője úgy vélekedett, hogy akkor lehet eredményes egy csapat, ha az elnöktől a takarítóig mindenki egy irányba húz, márpedig ez 20 évvel ezelőtt megvalósult Zalaegerszegen. Rövid idő alatt nagyon jó gárdát sikerült összehozni, "egy-két nehézfiúval", és végül hatalmas elszántsággal és közös munkával lehettek sikeresek.

Gyimesi Endre, aki 1994 és 2010 között, vagyis a bajnoki évben is polgármestere volt a városnak, szintén Nagy Ferenc és Lang József csapatépítő munkáját emelte ki. Ők teremtették meg az alapokat és hoztak létre az országban elsőként a labdarúgó-szakosztályok közül részvénytársaságot. Felidézte azt is, hogy a sakkozók és a kosárlabdázók mellett a futballisták is Pro Urbe díjat kaptak a várostól.

Végh Gábor, a ZTE FC elnöke úgy fogalmazott, hogy ha a 20 évvel ezelőtti összefogáshoz hasonló kialakul ma is, akkor jó játékosok és edzők mellett újra lehet sikeres a ZTE, de már egy dobogós hellyel is bajnoknak tekintené a csapatot. Meglátása szerint

Zalaegerszegen kívül jobb a megítélése a klubnak, mint helyben,

de ha sikerül jobb eredményeket elérni, a zalaegerszegiek véleménye is változik.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta: a magyar sporttörténet kitörölhetetlen része marad Koplárovics Béla gólja az MU ellen. Ez a csapat azóta sem csak Zalaegerszeg, hanem Zala megye csapata, és fontos, hogy meg tudják tölteni a stadiont, élményt adjanak az embereknek.

Hiánypótló kötetnek nevezte a kiadványt Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, hozzátéve, hogy nemrég a ZTE százéves évfordulójáról szóló könyv is készült. Zalaegerszeg 1996 óta a nemzet sportvárosa, az itteni közösség számára kiemelt jelentőségű a sport, és a legnépszerűbb továbbra is a labdarúgás - tette még hozzá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×