eur:
394.33
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
REIMS, FRANCE - AUGUST 29: Lionel Messi of PSG is replacing Neymar Jr, left with coach of PSG Mauricio Pochettino during the Ligue 1 Uber Eats match between Stade Reims and Paris Saint Germain (PSG) at Stade Auguste Delaune on August 29, 2021 in Reims, France. (Photo by John Berry/Getty Images)
Nyitókép: John Berry/Getty Images

Lionel Messivel a PSG a BL első számú favoritjává lépett elő

A berni Wankdorf Stadionban – ott, ahol a Ferencváros is játszotta augusztusi pótselejtezője első mérkőzését – és a sevillai Sánchez Pizjuan Stadionban kezdődik kedden a labdarúgó Bajnokok ligája őszi csoportszakasza. Ma még további hat mérkőzést rendeznek, ezek közül Camp Nouban két korábbi győztes találkozik. A fogadóirodák szerint a PSG a sorozat legnagyobb esélyese.

Ritkaság, hogy egy országból öt csapat is indul a csoportkörben, most a spanyolokat az Atlético Madrid, a Real Madrid, a Barcelona, a Sevilla és az Európa-liga-győztes Villarreal is képviseli. (Felvetődhet a kérdés: ez a maximum? Hiszen előfordulhatna, hogy egy ország első négy helyezettje automatikus induló, s további két csapat, ugyanabból a bajnokságból, BL- és Európa-liga-címvédőként jogot szerez ugyancsak az indulásra. Igen, de a versenykiírás szerint öt klub a maximum, a fentebb vázolt extrém esetben a bajnoki negyedik „csak” az Európa-ligában rajtolhat.)

Először a 2015–2016-os idényben indított egy ország öt csapatot, mégpedig Spanyolország. Utána 2017–2018-ban a Premier League-t is öt csapat képviselte. A mostani 32-es mezőny több mint fele, tizenhét gárda a négy legerősebb bajnokságot, az angolt, a spanyolt, a németet és az olaszt képviseli, egyébként az Ajax legutóbbi aranykorszaka, a kilencvenes évek közepe óta nem fordult elő, hogy a legnagyobb esélyesként jegyzett csapat nem ezekből a bajnokságokból kerül ki.

A Paris Saint-Germain – egyike a két francia indulónak – az egyedüli csapat, amelyik az előző két kiírás mindkét elődöntőjébe eljutott, de alkalmasint nem emiatt emelkedett az esélyesek közül első számú favorittá. Sokkal inkább a nyári erősítések, elsősorban Lionel Messi megszerzése, s persze, ne felejtsük, még olyan további játékosok is érkeztek, mint Asraf Hakimi, Georginio Wijnaldum, Gianluigi Donnarrumma, s az egyelőre sérült Sergio Ramos.

A fogadóirodák listáján a Manchester City a második, a Chelsea FC a harmadik, a Bayern München a negyedik, a Liverpool az ötödik, a Manchester United pedig a hatodik, a Real Madrid a hetedik, az Atlético Madrid pedig a nyolcadik.

Reálisnak tűnő esélysorrend, érdemes észrevenni néhány nagy hiányzót. Messi nélkül a Barcelona csak a kilencedik, a Juventus – a legjobb olasz – a tizedik. A Serie A bajnokát, az Internazionalét csak tizenharmadiknak rangsorolták.

Természetesen csak játék az esélylista alapján, de ha ez valódi erősorrendet jelentene, az alábbi tizenhat csapat jutna be a nyolcaddöntőbe: PSG, Manchester City, a Liverpool, az Atlético Madrid, a Borussia Dortmund, az AFC Ajax, a Real Madrid, az Internazionale, a Bayern München, a Barcelona, a Manchester United, az Atalanta, a Sevilla, a Wolfsburg, a Chelsea és a Juventus.

A játékosok piaci értéke alapján összeállított tizenegy kicsit csalóka – nagy hátrányban vannak a harminc föltöttiek, mint Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi – de ettől még igaz: egyedül a PSG ad három játékost is a legdrágább játékosok álomtizenegyébe: Az így fest: Jan Oblak (Atlético Madrid, 70 millió euró) – Trent Alexander-Arnold (Liverpool, 75), Marquinhos (brazil, 75), Rúben Dias (Manchester City, 75), Alphonso Davies (Bayern München, 70) – Joshue Kimmich (Bayern Münchem 90), Frenkie de Jong (Barcelona, 90) – Jadon Sancho (Manchester United, 100), Kevin de Bruyne (Manchester City, 100), Neymar (PSG, 100) – Kylian Mbappé (PSG, 160).

Megjegyzendő: a második legértékesebb játékos, Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund, 130), valamint a Sancho, De Bruyne, Neymar trióhoz hasonlóan százmillió euróra taksált Romelu Lukaku (Chelsea) és Mohamed Szalah (Liverpool) nem fért be.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló. A keddi mérkőzések

  • E csoport: Dinamo Kijev–SL Benfica 21.00, FC Barcelona–Bayern München 21.00 (M4)
  • F csoport: Young Boys–Manchester United 18.45 (Sport 1), Villarreal–Atalanta 21.00
  • G csoport: Sevilla–Salzburg 18.45 (Sport 2), Lille–VfL Wolfsburg 21.00
  • H csoport: Malmö–Juventus 21.00 (Sport 2), Chelsea–Zenit 21.00 (Sport 1)

A szerdai mérkőzések

  • A csoport: FC Bruges–Paris Saint-Germain 21.00, Manchester City–RB Leipzig 21.00 (M4)
  • B csoport: Atlético Madrid–FC Porto 21.00, Liverpool–AC Milan 21.00 (Sport 1)
  • C csoport: Besiktas–Borussia Dortmund 18.45 (Sport 1), Sporting CP–Ajax 21.00
  • D csoport: Sheriff Tiraspol–Sahtar Donyeck 18.45, Internazionale–Real Madrid 21.00 (Sport 2)
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×