eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Győzelemmel rajtolt a női röplabda-válogatott az Eb-n

A magyar női röplabda-válogatott 3-1-re legyőzte a szlovák csapatot az Európa-bajnokság zadari C csoportjában pénteken, az első fordulóban. A Jakub Gluszak irányította nemzeti csapat ma 20 órától a svájciak ellen folytatja szereplését a kontinensviadalon.

A magyar válogatott péntek délelőtt átmozgató edzéssel hangolt a szlovákok elleni összecsapásra, amelyen minden játékos egészségesen várta, hogy pályára léphessen. A szlovák együttes - amelyet az olasz Marco Fenoglio irányít - kulcsemberei közül többen is játszottak Magyarországon, vagy jelenleg is ott szerepelnek: az egyaránt ütő Maria Zernovic a Vasas, Nikola Radosova a bajnok és kupagyőztes Nyíregyháza légiósa, míg a feladó Barbora Kosekova a Békéscsaba mellett a szabolcsi együttesben is szerepelt.

Közülük Zernovic nem volt a kezdőcsapat tagja, a magyaroknál Gluszak Király-Tálas Zsuzsanna, Németh Anett, Pallag Ágnes, Szakmáry Gréta, Gyimes Zsófia, Pekárik Eszter összeállításban küldte pályára együttesét, a liberó Tóth Fruzsina volt.

A mérkőzés első labdamenetei előtt a maroknyi, mintegy 25 fős magyar szurkolótábor máris hangpárbajt vívott a Szlovákiából érkezőkkel: a találkozókra jegyárusítás ugyan nem volt, de minden szövetség 30 jegyet kapott a szervezőktől, így a szülők és hozzátartozók ott lehettek az arénában.

A magyarok magas szinten röplabdáztak az első pillanattól fogva, jó nyitásaikkal és védekezésükkel hamar hatpontos előnyre tettek szert. Király-Tálas jól szervezte a támadásokat, társai pedig hatékonyak voltak a befejezéseknél, így a játékrész derekáig tartotta fórját a magyar válogatott. A szlovákok pályára küldték Zernovicot és felzárkóztak két pontra (18-16), de Németh, majd Pallag támadásaival a hajrá a magyaroké lett.

A második szett több magyar hibával kezdődött, a szlovák csapat ennek, valamint feljavuló sáncmunkájának köszönhetően ötpontos előnyt épített ki. A magyarok a játszma feléhez közeledve stabilizálták játékukat, Németh és Pallag ponterős teljesítményével egyre zárkóztak, majd a hajrához érve átvették a vezetést. A szlovák csapat nem adta fel, 23-22-nél megint nála volt az előny, ezt követően viszont már csak a magyarok neve mellé került pont: Németh támadása juttatta szettlabdához a nemzeti együttest, amely Király-Tálas hálóról lecsorgó szervájával duplázta meg előnyét.

A harmadik felvonás még inkább egyenlő erők küzdelmét hozta, sokáig nem alakult ki két pontnál nagyobb különbség a csapatok között. A szlovákok több jó centerakcióval tartották a lépést, míg magyar oldalon az ütőjátékosok feleltek a pontok nagy részéért, illetve az ellenfél hibáit is kihasználta a válogatott. Az etap második felében a rivális egymás után szerzett négy pontjával - amelyből kettő magyar hiba volt - akkora előnyt épített ki, amit már nem sikerült behoznia Jakub Gluszak tanítványainak.

A negyedik felvonás első harmadában a magyarok adtak néhány ingyenpontot az ellenfélnek, de ennek ellenére egyenlő közeli volt az állás. Pekárik sáncával fordított a válogatott, amely feljavuló blokkmunkájának köszönhetően négypontos előnyt alakított ki (15-11). A szlovák csapat fáradni látszott, ütőik egyre kevésbé tudták elkerülni a magyar sáncot, így a hajrának hatpontos előnnyel vágott neki a nemzeti csapat, amely nem engedte ki a győzelmet a kezéből.

A 128 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Szakmáry és Németh volt, egyaránt 19-19 ponttal.

Ez volt a két csapat 20. összecsapása, a magyar 11-9-re javították az egymás elleni mérleget.

További eredmények:

Horvátország–Svájc 3-0 (20, 19, 21) – csütörtökön

Olaszország-Fehéroroszország 3-0 (20, 18, 16)

Az állás: 1. Olaszország 1 győzelem/1 mérkőzés, 2. Horvátország 1/1, 3. MAGYARORSZÁG 1/1, 4. Szlovákia 0/1, 5. Svájc 0/1, 6. Fehéroroszország 0/1

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×