eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az Arsenal, a Manchester United és a Bayern a végén lendült bele

Lezárult a nemzetközi átigazolási időszak a legerősebb európai bajnokságokban, az utolsó nap legdrágább vétele kevéssel éjfél előtt az Arsenalé volt, megszerezte a ghánai Thomas Partey-t.

Minden bizonnyal a koronavírus-járvány és klubok ezzel kapcsolatos nagy gazdasági vesztesége okolható azért, hogy 2020 nyarán – 2015 óta először fordult ilyen elő – egyetlen átigazolás értéke sem lépte túl a 100 millió eurós határt. A mostani „árfekvés” körülbelül a 2015-ös nyáréhoz hasonlítható, akkor a legdrágább három vételt Kevin de Bruyne (76 millió euró), Raheem Sterling (63,7) és Ángel di María (63) jelentette.

A legdrágább vétel az idei nyáron (és indián nyáron) Kai Havertzé, akit 80 millió euróért vett meg a Chelsea. Az első tíz további sorrendje:

  • 2. Arthur (Juventus, 72),
  • 3. Victor Osimhen (Napoli, 70),
  • 4. Rubén Dias (Manchester City, 68),
  • 5. Miralem Pjanić (Barcelona, 60),
  • 6. Álvaro Morata (Juventus, 56),
  • 7. Timo Werner (Chelsea, 53),
  • 8. Ben Chilwell (Chelsea, 50,2),
  • 9. Mauro Icardi (PSG, 50),
  • 10. Thomas Partey (Arsenal, 50).

Két apró megjegyzés: Arthur és Pjanić összese magas, de valójában egy csere a barcelona és a Juve között, ahol a Juve még ráfizetett egy kisebb összeget. Icardi már az előző idényben a PSG-ben játszott kölcsönjátékosként, most megvette a párizsi klub.

Abramovics újra kinyitotta a pénztárcát

Ami a klubokat illeti,

a Chelsea költötte a legtöbbet, 222 millió fontért vett játékosokat

úgy, hogy ketten, Thiago Silva és Malang Sarr ingyen érkeztek. Havertz 80 millió eurója 71 millió font, Werner 53 millió eurója 48 millió font, a többiek vételára így alakult a britek pénznemében és millióban: Ben Chilwell (45), Hakim Zijes (36) Edouard Mendy (22). A költségeket csökkentette, hogy most kapták meg a kékek az Atlético Madridtól Álvaro Moratáért az 50 millió fontot, a csatár már az előző idényben sem játszott a Stamford Bridge-en.

A Premier League listáján a második hely a Manchester Cityé, amely két középső védő megvételével igyekszik orvoslást találni a legnagyobb problémájára. A 138,6 millió több mint fele a portugál Rubén Dias és a holland Nathan Aké megvételére ment el. A PL nagy hatosából közül a City kereste a legtöbbet játékoseladásból (67,7 millió font), elsősorban Leroy Sané elengedésével.

A másik manchesteri klub, a United hétfő reggelig „csak” a holland Donny van Beekkel erősített, aztán néhány óra alatt megszerzett négy játékost is, Edinson Cavanit (ingyen), Amad Diallót (19 millió font), Alex Tellest (18) és Facundo Pellistrit (10).

Nincs mindig összefüggés egy csapat hirtelen „megtáltosodása” és a nagy bevásárlás között, de érdemes kiemelni: a Premier League listavezetője, az Everton 87 millió fontot költött el, míg a meglepetésre második Aston Villa 81 milliót. Az Arsenal, Thomas Partey megvételével, ugyancsak megközelíti kiadásaival a 80 millió fontos határt.

Figyelemre méltó, hogy az újonc Leeds United is képes volt egy vagyont elkölteni, a 96 millió fontból 17 a hétfő este a Rennes-től megvett brazil Raphinha.

A Liverpool FC „megállt” 70 és 80 millió font között (76,7), megszerezve Kosztasz Cimikaszt, Tiago Alcantarát és Diogo Jotát.

Maradva utóbbinál: a Wolverhamptoné az egyik legérdekesebb mérleg, 73,62 millió fontért vett játékosokat megvéve Fabio Silvát, valamint a védősor megerősítésére Marcalt, Nelson Semedót és Hoevert. Igaz, keresett közel ennyit (71,28 millió font) Jota (Liverpool), Matt Doherty (Tottenham) és Helder Costa (Leeds United) eladásával.

Belehúzott a Bayern

A Bayern München kerete az előző idényben is nagyon erős volt – lásd: 2020-ban öt trófeát nyert már –, Ivan Perišić és Coutinho visszatérése a kölcsönből és Thiago távozása azonban a vezetők szerint okot adott az erősítésre. Leroy Sané volt a nyár legnagyobb bajor vétele, majd az utolsó nap a klub megszerzett még három (!) játékost: Bouna Sarrt, valamint kölcsönbe Douglas Costát és Éric Choupo-Motingot.

Érdemes még kiemelni a Juventus mozgását a piacon: Pjanić, Higuaín, Rugani, valamint az utolsó nap a Lyonnak kölcsönadott Matteo De Sciglio távozott, érkezett Arthur, valamint a csatársor megerősítésére Álvaro Morata és a Fiorentinától Federico Chiesa.

A Barcelona megtartotta Lionel Messit, ami nagy erősítés a történtek ismeretében, távozott ellenben Nelson Semedo, Arturo Vidal, Arthur, Ivan Rakitić, Rafinha és Luís Suárez. Visszatért a Bayernnek kölcsönadott Philippe Coutinho, valamint megszerezte a klub Pjanićot, Trincaót és Sergiño Destet. Viszont az utolsó nap nem sikerült megszerezni sem Eric Garciát, sem pedig – minden korábbi hír ellenére – Memphis Depayt sem. A holland csatárt nagyon akarta Ronald Koeman edző, a Lyon is elengedte volna, mi több, az utolsó órákban 25 millió euróról 20-ra leeengedte az árat, de a Barça mégis visszalépett, állítólag azért, mert nem tudta eladni Ousmane Dembélét a Manchester Unitednek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×