eur:
395.3
usd:
365.74
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Vuhszi, 2018. július 25.Szilágyi Áron a vuhszi vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének negyeddöntőjében vívott Magyarország-Németország mérkőzésen 2018. július 25-én. A magyarok bronzérmet nyertek. (MTI/EPA/Aleksandar Plavevski)
Nyitókép: MTI/EPA/Aleksandar Plavevski

Szilágyi Áron: nem most van itt a pengeéhség ideje

A bizonytalan heyzetben nem tervez, de Tokióig mindenképpen a vívásra szeretne fókuszálni Szilágyi Áron. A Vasas kétszeres olimpiai bajnok kardozója hiányolja a versenyeket, de most inkább igyekszik feltöltődni.

Hogyan telt az elmúlt három-négy hónapja?

Igyekeztem magamat elfoglalni ebben az időszakban is. A napi edzésmunka megmaradt, de másra fókuszáltunk, verseny híján nem volt értelme olyan felkészülést csinálni, mint amit egyébként év közben szoktunk. Az erőnléti munkára, prevencióra, mozgáskoordinációs fejlesztésére, új mozgásformák elsajátítására helyeztük a hangsúly. Vívásban visszamentünk az alapokhoz, olyanokkal foglalkoztunk, amikre versenyszezonban nincsen idő.

Milyen fizikai állapotban van?

Ennyire jó állapotban nyári szünetben még nem voltam. Ugyanakkor a legfontosabb az, hogy amikor újra elindul a szezon, vélhetően novemberben, akkor legyek tökéletes állapotban, ezért dolgozunk, és megfelelően haladok ezen az úton.

Mennyire tudtak iskolázni az elmúlt hónapokban?

Decsi Andrással, az edzőmmel heti kétszer iskolázunk szinten tartó jelleggel, emellett vívóedzéseim is vannak a Vasasban.

Az egyesület fiataljai az edzéspartnerek?

Fiatalodott a szakosztályunk, de van benne ifjúsági olimpiai bajnok, és a fiatalokkal jó csörtéket lehet vívni.

Mikor lehetnek válogatott összetartások?

Az edzőm a férfi kardválogatott edzője is, ő úgy gondolja, és ezzel én is egyetértek, hogy a válogatottnak akkor van értelme együtt készülni, amikor már látjuk a versenynaptárt, hogy milyen fontosabb állomások lesznek a tokiói olimpia előtt. Addig mindenki a saját edzőjével a saját egyesületében végzi azt a műhelymunkát, amit egyébként is szokott.

Van rendszeres megbeszélés a válogatott tagjaival, a stábbal?

Van egy közös felület, ahol szoktunk kommunikálni, például a karantén első hónapjaiban nagyon sok videoanyagot kaptunk elemzésre, hogy ha fizikailag nem is tudunk aktívak lenni, legalább szellemileg fárasszuk le magunkat. Van, akivel szorosabb a kapcsolat, Gémesi Csanáddal például közösen edzünk, Decsi Tamással, aki az edzőm öccse, nyilván többet találkozom, de Szatmári Andrissal is többször beszéltem a karantén alatt.

Lelkileg hogyan vészelte át ezt az időszakot?

A pszichológusommal online tartottuk a kapcsolatot egy ideig, sokat segített, hogy jól fel tudjam dolgozni ezt a helyzetet. Az első egy-két hét volt a nehéz, utána el tudtam fogadni azt a helyzetet, hogy cél nélkül kell ezt a pár hónapot eltölteni. Megláttam benne a pozitívumokat is, azt, hogy hosszabb időt tudok a családommal, a feleségemmel tölteni. Most, hogy már lehet mozogni, több olyan dologra tudok fókuszálni, ami a víváson kívül van, de amit szeretek csinálni. Megpróbálom felhasználni ezt az időszakot, hogy feltöltődjek, mert amikor megkezdjük a felkészülést, akkor ebből merítek majd energiát.

Sérülések kezelésében vagy megelőzésében volt teendője?

Szerencsére eddig elkerültek a nagyobb sérülések a pályafutásom alatt, Vannak apróbb problémák, amelyekkel küzdöttem, a könyökömet például injekciózni is kellett. De a versenyidőszak intenzív terhelése most nincs, ezért ezek az apróbb sérülések is eltűntek, vagy sikerült őket menedzselni, Az erőnléti edzéseken nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden izmomat megfelelően bemelegítsük, és folyamatosan monitorozzuk, hogy mennyire terhelődnek.

A mostani időszak mennyire volt alkalmas arra, hogy megtervezze a következő éveket?

Nagyon nehéz úgy tervezni, hogy azt sem látjuk, hogy fog kinézni a következő év. Sok a bizonytalan tényező, és szívesebben tervezek, amikor már tisztábban lehet látni. Különösebb tervem nincs, Tokióig mindenképpen a vívásra szeretnék fókuszálni, és amint lehet látni, hogyan folytatódik a vívóélet, akkor kezdjünk el komolyabban tervezni.

Mennyire hiányoznak a versenyek?

Kifejezetten hiányoznak. Március közepe óta nem utaztunk versenyre, és valószínűleg novemberig nem is fogunk. Próbálom magamban ezt az érzést picikét elnyomni, mert nincs itt az ideje, hogy megnőjön a pengeéhség. Biztos vagyok benne, hogy amikor lehet majd versenyezni, akkor hatalmas motivációt fog nekem jelenteni,

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 12. 22:23
×
×
×
×