eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A ferencvárosi Davide Lanzafame 11-es gólja a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencváros - Valletta FC mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2019. július 24-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Rajtol a bajnokság: ki képes megszorítani a Fradit?

Csonka fordulóval kezdődik szombaton a 118. magyar labdarúgó-bajnokság, miután a címvédő kérésére elhalasztották a Ferencváros–Debreceni VSC találkozót. Az elemzők szerint a Fradi egyértelmű favorit, legfeljebb az immár MOL Fehérvár néven induló székesfehérváriak szoríthatják meg. Mindössze másodszor fordul elő az élvonal történetében, hogy csupán három fővárosi csapattal rajtol a mezőny. Minden korábbinál nagyobb szerepet kaphatnak a külföldiek, mind a játékos, mind az edzői fronton.

Eddig mindössze egyszer, a 2003–2004-es idényben fordult elő, hogy csupán három fővárosi gárda szerepel az élvonal mezőnyében. Most, miután az MTK kiesett, a Vasas pedig nem jutott fel, megint

trióvá zsugorodott a budapesti csapatok köre:

Ferencváros, Bp. Honvéd, Újpest FC. Ugyanakkor most először fordul majd elő, hogy egyetlen élvonalbeli fővárosi gárdát sem dirigál magyar edző. Az „újpesti” Nebojsa Vignjevics immár az NB I legrégebb óta ugyanannál a klubnál hivatalban lévő edzője, Szergej Rebrov tavaly szeptemberben vette át a Ferencvárost, a Supka Attilát váltó Giuseppe Sannino ellenben új ember Kispesten. Ő egyébként a legmagasabb osztályban a Honvéd ötödik olasz edzője, egyetlen élvonalbeli klubot sem dirigált még egy nemzetből ilyen sok edző a magyar elitben.

Nem csupán a fővárosi klubok vezetői bíznak inkább a külföldi edzőben. Diósgyőrben továbbra is Fernandóé a kispad, a MOL Fehérvár Marko Nikoliccsal vág neki az idénynek – ha csak nem történik valami egészen meglepő a Vaduz elleni kiesés után... –, a Puskás Akadémiánál a magyar anyanyelvű korábbi szlovák válogatott, a mi futballunkban először szerepet vállaló Hornyák Zsolt a szakmai főnök. Kisvárdán Dajka László felfelé bukva adta át a helyét a román nemzetiségű korábbi magyar válogatott középpályásnak, Vasile Miriuțănak, ha úgy tetszik Miriuta Lászlónak. Utóbbi eddigi egyetlen, magyar csapatnál végzett edzői munkája a 2014–2015-ös idényre, a Győri ETO legutóbbi élvonalbeli idényére datálódik. Külföldinek tekinthető Tomiszlav Szivics is, aki Csertői Aurél helyét vette át Pakson. Utóbbi három csapatnál, persze, nyelvi gondok nem lesznek az edző és a magyar játékosok között.

Visszatérve még egy gondolat erejéig a három fővárosi csapathoz: közülük egyedül a félelmetes hazai mérleggel rendelkező Ferencváros fogadhatja majd ősszel saját pályáján az ellenfeleket, az Újpest az új Illovszky Stadionban, a Honvéd pedig az MTK arénájában lesz pályaválasztó.

Az erőviszonyok nem rendeződtek át jelentősen, de vélhető, hogy a bajnok Ferencváros, noha Gorriarán, Petrjak és Böde is távozott (utóbbi visszatért Paksra), még tovább erősödött. Már a nemzetközi kupamérkőzéseken is látható volt, hogy Rebrov épít az újakra, Ćivić, Ihnatenko, Zubkov, Škvarka tagja a legjobbnak vélt tizenegyének. Alighanem oda szánja majd a 2012 óta, egy rövid kínai kirándulástól eltekintve, Norvégiában futballozó, a 2018-as ottani bajnokságban gólkirályi címet szerző, elefántcsontparti Franck Bolit is. Az újakhoz tartozik még az egyelőre tartaléksorba kényszerülő Gróf Dávid is.

A MOL Fehérvár a Fraditól viharos körülmények között megszerzett Petrjakon kívül Rus Adriánnal, a Haladástól megszerzett, nigériai Funsho Bamgboyéval és a korábban soroksári cserekapussal, Kovács Dániellel erősített. Kulcsjátékos nem távozott, ellenben Paulo Vinícius legalább fél évre kidőlt a sorból, súlyos sérülése miatt.

A Debrecen esélyes a harmadik helyre, annál is inkább, mert – ameddig Bódi Ádám vagy Varga Kevin nem távozik, mindkettőről szó van – erősödött a kerete. Elsősorban a támadószekcióban, ahova érkezett a nigériai Haruna Garba és Tunde Adeniji, valamint a szerb Nikola Trujics.

Versenyben lehet a dobogóért a Bp. Honvéd, amely története 110. idényében szerepel,

s ezt ünnepi mez viselésével köszönti. A kispestiektől távozott Grófon kívül az előző idény társgólkirálya, Holender Filip, valamint Danilo is. Gazdag az érkezők listája is, de a legnagyobb fogásnak számító, Gróf pótlására vett izraeli Lefkovits Robi az Universitatea Craiova ellen súlyosnak tűnő sérülést szenvedett. Új ember még az olasz Federico Moretti, a volt ferencvárosi, Mezőkövesdről megvett Amadou Moutari és a kameruni Macdonald Niba, míg kölcsönvette a Honvéd Egerszegi Tamást és Kesztyűs Barnát (Paks) és az ukrán Vladiszlav Kulacsot (Sahtar Doneck), illetve az MTK-tól a korábbi kispesti közönségkedvencet, Patrick Ikenne-Kinget.

A tavaszi középmezőnyben nincs jelentős átrendeződés az erőviszonyokban, de figyelemre méltó, hogy a Mezőkövesdből három jó játékos (Koszta Márk, Szalai Attila és Sztefan Drazsics) is távozott, igaz, érkezett a korábbi A-válogatott Nagy Dániel és Berecz zsombor is (Utóbbi kölcsönbe.)

Nem lesz könnyű dolga a két újoncnak, a Kaposvárnak és a Zalaegerszegnek.

A ZTE tűnik a kettő közül erősebbnek, a Rákóczi esetében kiemelendő, hogy a klub – igaz, teljesen más játékosállománnyal – 2018 tavaszán még az NB III-ban szerepelt, tehát újoncként jutott fel a Merkantil Bank Ligából.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×