INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

csiszár jenő

milánó

téli olimpia

nob

dénes ferenc

Az olasz küldöttség tagjai ünnepelnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 134., lausanne-i kongresszusának első napján, 2019. június 24-én, miután a NOB Milánónak és Cortina dAmpezzónak ítélte oda a 2026-os téli olimpia rendezési jogát.

Nagyot kaszálhat a NOB az olasz téli olimpiával - Csiszár Jenő szerint "baromi jó" lesz

InfoRádió

Olaszország rendezheti meg a 2026-os téli olimpiát - jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Magyarország milánói főkonzulja az InfoRádióban azt mondta: az olaszok örömmel fogadták a bejelentést.

Mindenki egyöntetűen örül - reagált az olaszok nevében Csiszár Jenő milánói főkonzul arra a hétfő esti bejelentésre, hogy Olaszország nyerte a 2026-os téli olimpia rendezési jogát.

"A sajtó, a közösségi média és az utca embere egy emberként pozitívan fogadta a hírt.

De ennél sokkal beszédesebb az, hogy a politikailag eléggé sokszínű Olaszországban Luca Zaia, az észak-olaszországi Veneto tartomány Lega-párti elnöke, és Giuseppe Sala demokrata párti milánói polgármester együtt korteskedtek és együtt örültek a színpadon is" - ecsetelte Csiszár Jenő.

1956-os olasz játékok után 2006-ban Torino már rendezett téli olimpiát ("azt is baromi jól megcsinálták" - mondta Csiszár Jenő), így az sem csoda, hogy az akkori főrendező is azonnal felajánlotta minden segítségét és tapasztalatát a nagy ügyhöz, amit a felmérési adatokra hivatkozó konzul szerint

az emberek 83 százaléka is támogat,

és alkalmas rá az ország infrastruktúrája is.

Csiszár Jenő kiemelte még, hogy a Milánó-Cortina helyszínű játékok szeretne környezetkímélő lenni, a megvalósításra kerülő sportesemények energiaellátását a Nap adná, a helyszíneken pedig 80 százalékban újrahasznosítható anyagokat kívánnak használni, aminek szerinte fontos üzenete lenne.

Szerinte az olaszok a könnyedség és a lazaság ellenére azért tudnak nagyon komoly sporteseményeket is rendezni,

és az sem mellékes, hogy tele van repülőterekkel, a két helyszínhez 5 plusz 3 terminál van közel, és az innsbruckiaknak sincs messze.

Két probléma

Az InfoRádióban nyilatkozó Dénes Ferenc sportközgazdász már most figyelmeztet, hogy a téli olimpiák jövőbeli megrendezőinek fel kell készülniük a globális felmelegedés hatásaira is.

"Tudjuk azt, hogy Dél-Koreában nem volt természetes hó, csak mesterséges, és Pekingben sem lehet másra számítani; a jelzések alapján pedig

az Alpokban is komoly nyomot hagy a felmelegedés."

A másik komoly probléma szerinte a fiatalok elvesztése, a NOB felmérése alapján az érdeklődés főleg az 50 év felettiek körében magas, "a fiatalok körében az olimpiai mozgalomnak már például az e-sporttal is versenyt kell futni".

Azzal egyetért, hogy Észak-Olaszország képes olcsó téli olimpiát szervezni, megvan az infrastruktúra sport és turisztika téren is.

Ezzel együtt is

a legjobban "tutira" a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jár

szerinte a 2026-os helyszínnel, majdnem nulla költsége van a NOB-nak, igaz, a bevételekből is csak 10 százalékot tart meg a maga adminisztratív céljaira, a többi pénzt szétosztja a tagországok között.

Nyitókép: MTI/EPA/Új Kína pool

Kapcsolódó hang

Téli olimpia Milánóban - Csziszár Jenő
 
Téli olimpia Milánóban - Dénes Ferenc
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018