eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook

Dopping: évekre eltiltották a megtámadott ultrafutónőt

Az idei 12 órás éjszakai bajnokság után levett vizeletmintájában amfetamint találtak, Makai Viktória pedig nem tudta bizonyítani, hogy tudtán kívül került a szervezetébe a drog - ami egyébként tudomása szerint nem is teljesítményfokozó szer.

Makai Viktória noha ultrafutó élsportoló, hétszeres magyar bajnok, akkor irányult rá igazán a közfigyelem, amikor idén októberben otthona közelében, edzés közben megtámadta egy férfi, megverte és erőszakos közösülésre akarta kényszeríteni. Életét kevéssel később férje mentette meg, aki a támadót is lebuktatta.

A futónő életét azonban nem csak a támadás emléke kíséri, szeptemberben ugyanis kiderült, hogy drogot (amfetaminszármazék) találtak a szervezetében az idei 12 órás velencei éjszakai országos bajnokságon, amit az A- és a B-minta is igazolt. (Ezen a versenyen az győz, aki 12 óra alatt nagyobb távot tesz meg futva egy körpályán.)

A Nemzeti Sportnak adott interjújában - épp a bizottsági meghallgatása előtt - Makai Viktória arról beszélt, hogy

fogalma sincs, hogyan kerülhetett a szervezetébe az amfetaminszármazék,

arról nem is beszélve, hogy

szerinte a drog negatív hatásainak - kiszáradás, szívritmuszavar - jelentkeznie kellett volna a versenyen. Mint mondta, a verseny vége felé volt három olyan kör, amikor a frissítésében segítő férje nem találta a kulacsát, talán ekkor történhetett valami.

Mivel Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, Makai Viktória akár négyéves eltiltással is szembenézhetett.

Szeptember 17-ei meghallgatásán, ha a sportoló beismerte volna a szándékosságot, megúszhatta volna két év eltiltással, de mivel ezt nem tette - meg van győződve igazáról - a maximális büntetést szabták ki rá, ami szerepel az Antidopping.hu december 4-ei közlésében is.

A Makai Viktória szervezetében talált anyag - mint azt a sportoló Zacher Gábor szakorvostól megtudta -, nem teljesítményfokozó, hanem

"egy nagyon veszélyes cucc".

A sportolónak azt kellett volna bizonyítania, hogy szándéka és akarata ellenére került a szer a szervezetébe, de erre nem volt képes. A verseny előtti estén érettségi találkozója volt, kapott olyan, név nélküli ajánlatokat is, amelyek szerint egyesek vállalták volna, hogy a viadalon az ő kulacsukból ivott Makai Viktória frissítésként, de ezekkel a változatokkal nem akart élni a kihallgatáskor.

A futónő terveiben szerepel - mint arról a Digisport televíziónak adott interjújában is beszélt -, hogy olyan versenyeken indul, amelyek nem tartoznak a Magyar Atlétikai Szövetség égisze alá. Erre lehetősége van. A velencei országos bajnokságon történtek miatt pedig a rendőrséghez fordult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×