eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma

Vereség az olaszoktól Debrecenben

A magyar férfi kosárlabda-válogatott hat ponttal kikapott Olaszországtól hétfőn Debrecenben, a világbajnoki selejtezősorozat második szakaszának második fordulójában.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből a térdműtéten átesett Hanga Ádámon és a kéztörést szenvedett Rosco Allenen kívül immár Keller Ákos is hiányzott, a nyáron Franciaországba szerződött center ugyanis szombaton vakbélműtéten esett át. A szakvezető a szombathelyi Tóth Norbertet hívta be a helyére. Bizonytalan volt Eilingsfeld János szereplése is: az Atomerőmű erőcsatára Hollandiában rúgást kapott a bordájára, végül azonban vállalta a játékot.

A túloldalon Meo Sacchetti kapitány nem számíthatott egyik legjobbjára, a nyáron a Philadelphia 76erstől a San Antonio Spursbe visszatérő Marco Belinellire.

A három napja Hollandiában 74-59-re nyerő nemzeti csapatot csaknem telt ház várta a Főnix Csarnokban, hétfőig már mintegy 6500 jegy talált gazdára. A felvezető programban az 1999-es Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott csapott össze a debreceni öregfiúkkal, így újra együtt kosarazott a 19 évvel ezelőtti gárdából többek között Gulyás Róbert, Czigler László, Sitku Ernő, Dávid Kornél, Halm Rolland, Németh István, Mészáros Zalán, Boros Zoltán és Kálmán László.

A "nagyválogatott" a vb-selejtező elején hozta a papírformát abból a szempontból, hogy próbálta felvenni a rendkívül mozgékony olaszok ritmusát. A Fenerbahcét erősítő Luigi Datome vezette vendégcsapat hat ponttal hozta a nyitónegyedet és öttel a másodikat, így a nagyszünetre már 39-28-ra elhúzott. Hazai részről csak Vojvoda Dávid és a nyáron Spanyolországba szerződött Perl Zoltán emelkedett ki társai közül.

Térfélcsere után a tavaly Európa-bajnoki nyolcaddöntős hazai válogatott rákapcsolt, és fantasztikus védekezéssel, ötletes támadásokkal 23 pontot szórt a harmadik felvonásban, amelynek utolsó 20 másodpercéig vezetett is (52-51). Az amerikai egyetemi bajnokságban edződő Golomán György is elkapta a fonalat, a közönség pedig óriási hangulatot teremtett az arénában.

A zárószakaszt egy 12-4-es sorozattal kezdték a "hosszabb" kispaddal rendelkező olaszok, így csakhamar kilenc pontra megléptek. Az utolsó perc 59-64-ről indult, Benke Szilárd faragott a hátrányon, de minden erőfeszítés ellenére csak három pontra sikerült csökkenteni a különbséget. A magyarok legjobbja Vojvoda lett 25 ponttal.

A válogatott november végén Horvátországban folytatja a selejtezősorozatot.

A selejtező első szakaszából az Ivkovics-legénység júliusban Litvánia és Lengyelország mögött a C csoport harmadikjaként jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ott a D jelű négyes első három helyezettjével, azaz a horvátokkal, az olaszokkal és a hollandokkal került össze. Az így kialakult J jelű hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a jövő szeptemberi, kínai világbajnokságra.

A csoport többi mérkőzésén:

  • Litvánia-Hollandia 95-93 (24-16, 15-23, 18-16, 18-20, 20-18) - hosszabbítás után
  • Lengyelország-Horvátország 79-74 (21-21, 10-15, 23-22, 25-16)

Az állás: 1. Litvánia 16 pont, 2. Olaszország 14, 3. Lengyelország 12 (597-585), 4. Magyarország 12 (551-549), 5. Hollandia 11 (586-585), 6. Horvátország 11 (588-582)

A magyar válogatott további menetrendje a vb-selejtezőkön:

2018. november 29., csütörtök: Horvátország-Magyarország

2018. december 2., vasárnap: Magyarország-Hollandia

2019. február 22., péntek: Olaszország-Magyarország

2019. február 25., hétfő: Magyarország-Horvátország

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×