eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kéthónapos csúszással adják át a Tüskecsarnok melletti uszodát

Bár a tavaly ősszel tervezetthez képest kéthónapos csúszással, de március 6-án átadják a Tüskecsarnok melletti uszodát - jelezte az InfoRádióban Kiss László. A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya azt mondta, az új létesítményben a fantasztikus rajtkövektől kezdve a legjobb hullámgyilkos köteleken át a tornateremig minden a versenyzők felkészülését szolgálja.

"Az influenza-járványtól menekülve - ilyenkor van a legtöbb külföldi edzőtábor az úszósportban. Most jöttek haza a magaslati edzőtáborból Arizónából Bernek Péterék. Gyurta Daniék pedig most Floridában vannak, Fort Lauderdale-ben, és van egy nagyobb létszámú edzőtábor Thaiföldön. Nagyon ritka az olyan hely, ahol tudnak nyolc pályát biztosítani, így két-hárompályás edzőtáborokba kell utazniuk. Ugyanakkor az amerikai - elsősorban a floridai - edzőtáborok azért jók, mert hasonló időjárással rendelkezik most, mint amilyen Rióban lesz augusztusban" - jelentette ki a szakvezető.

Minden olimpiai kerettag, sőt, az utánpótlás legjobbjai is a Magyar Úszó Szövetség támogatását élvezi, és teljes mértékben a szövetség támogatja ezeket az utakat - tette hozzá.

"Abból, hogy a sportolók kimaradnak az influenzaszezonból, rengeteg előny származik. Az uszoda ebben az időszakban szinte nem maradhat influenzamentes. Nagy dolog, hogy a jó levegőn, napfénnyel, D-vitaminnal feltöltődve jönnek haza a versenyzők az edzőtáborból. Ilyenkor lényegesen jobban bírják a terhelést, másrészt az uszodában való faltól falig úszás után felüdülésnek számít az új környezet. Így ez pszichésen és fizikálisan is nagyon jó lehetőség arra, hogy a felkészülésük töretlen legyen." - fogalmazott a kapitány.

Kiss László arról is beszélt, hogy Cseh László ugyan nem egy nagy edzőtáborozó, de ő is megy majd Floridába. Az ötszörös olimpiai érmes az elmúlt hetekben Egerben és Törökbálinton készült.

A szakvezető az InfoRádióban a budapesti lehetőségekről is beszélt.

"Március 6-án átadják a Tüskecsarnok melletti új uszodát, amely fantasztikus lehetőséget biztosít egyrészt az új rajtkövek miatt - amelyek ugyanolyanok, mint amilyenek a nagy versenyeken vannak. Másrészt pedig az olyan kondicionális felszerelések miatt, mint a vákuumos 12 millió forintos gép, és hamarosan meglesz a sokat emlegetett stroke analysis system nevű monitor is, amely a vízbe helyezve elemzi az úszó mozgását, így a versenyző is látja, hogy melyek a hibái. De a rekreáció is nagyon magas fokú: a tornateremtől kezdve a szaunáig és a jakuzziig minden van. Ha minden jól alakul, akkor 6-án már versenyt is tudunk ott rendezni a jövő bajnokainak" - jelezte.

Eredetileg 2015 őszén adták volna át az uszodát, majd egyre csúszott a munkálatok befejezése. 

"Sajnos az építkezés késett, így januárban még nem tudták használni a Tüskeuszodát. Nemrég voltam bejáráson, és azt láttam, hogy nagyon szép és nagyon korszerű otthont adhat ez az úszóknak. Nemcsak a fantasztikus rajtkövek miatt, hanem a legjobb hullámgyilkos köteleken át a tornateremig minden a versenyzők felkészülését szolgálja" - fűzte hozzá.

"A Dagályt is ideértve az úszósport olyan otthonokat kap, amilyenek eddig soha nem voltak. Nagyon bízom abban, hogy megoldódik az a probléma is, amelyet a Komjádi uszoda nyári újabb bezárása okozhat, és lehetőséget tudunk teremteni mindenkinek arra, hogy világszínvonalon készüljenek fel" - jelenetette ki Kiss László, aki elárulta, hogy a tervek szerint a Komjádi uszodát a riói olimpia ideje alatt kezdik bezárni.

"A gond az, hogy a tervek szerint legalább egy fél évig zárva lesz, de nagyon bízom abban, hogy részlegesen zárják be. Ajánlatot tettünk arra, hogy ne zárják be mind a két nagy medencét egyszerre, mert az komoly problémát jelenthet nemcsak a válogatottaknak, hanem a fiataloknak is" - fogalmazott.

A riói olimpiáig két kulcsfontosságú és kötelezőnek számító verseny van hátra a magyar válogatott tagjainak. Az egyik a győri országos bajnokság, a másik pedig májusban a londoni Európa-bajnokság.

"Ezek az utolsó lehetőségek a kvalifikációra. A magyar bajnokságon ezt azzal tetéztük, hogy a négynapos bajnokságon április 12-én kizárólagosan váltónapot rendezünk. Bízom benne, hogy a váltóban minél több csapat tud indulni, és a magyarok is kiharcolják ezt a lehetőséget" - zárta szavait az InfoRádióban Kiss László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×