Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Doppingbújócska helyett liberálisabb ellenőrzés? - Dénes Ferenc az Arénában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Liberálisabb dopping-ellenőrzési rendszerre lenne szükség, a mostani bújócskázás, itt a piros, hol a piros játék a sportolók helyzetét nehezíti meg - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Ferenc. A sportközgazdász arról is beszélt, a magyar futball sokat profitálhat abból, hogy a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra.

A doppingellenőrzés intézményrendszere még mindig 19. századi elveket tükröz, ezért átfogó reformra lenne szükség - fogalmazott Dénes Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette: a sport a szórakoztatóipar részévé vált, de a főszereplőit, a sportolókat továbbra is bizonytalanságban tartja a doppingellenőrzés idejét múlt rendszere.

"Ez a bújócskázás, itt a piros, hol a piros játék a sportolók helyzetét nehezíti meg. Bizonytalanok abban, mit szedhetnek, mit nem szedhetnek, csak beszednek valamit, mert teljesíteniük kell. Én jobbnak tartanám, ha kicsit liberalizáltabb lenne a rendszer, viszont kifejezetten orvosi kontroll alatt zajlana az a típusú teljesítményfokozás, ami egyébként így is megy" - vélekedett.

A tartózkodási hely kötelező bejelentése, a tanú előtti vizeletadás gyakorlata ráadásul méltatlan és megalázó a sportolók számára ugyanúgy, ahogy az lenne bármilyen más munkavállaló esetében - fűzte hozzá a sportközgazdász.

Dénes Ferenc arról is beszélt, a magyar futball sokat profitálhat abból, hogy a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra.

A szponzorokat nem önmagában a magyar csapat kijutása, hanem a társadalom érezhető hangulatváltozása mozgatja meg - hangsúlyozta a sportközgazdász.

"A negyven év alatti generációknak ez egy nagyon-nagyon fontos élmény. A saját egyetemista gyermekeimen is látom, tervezik, hogyan lehet kijutni a meccsekre, hogyan lehet ezt a legolcsóbban kihozni. Ezen kívül a televízióból az elmúlt 15 évben is átjött az Eb-k fesztiváljellege, hogy ez micsoda öröm tud lenni, micsoda buli, parti, amiből mi kimaradunk. És most ott vagyunk. Minden kínunkat, elmaradt élményünket szeretnénk ebbe most besűríteni. Ez a feladata a magyar labdarúgásnak: ezt a hangulatot, ezt a várakozást próbálja a saját javára pénzzé formálni" - fogalmazott a sportközgazdász.

Dénes Ferenc szerint a futball üzleti felfutása szempontjából elsősorban nem az számít, hogy a magyar csapat továbbjut-e, hanem az, hogy ha kiesik, akkor hogyan teszi azt.

"Mindenki azzal fenyegetett, hogy három vereséggel nagyon csúnya helyzetbe is beleszaladhat a magyar labdarúgás. Ezt nem tartom igazán valószínűnek, azt meg különösen nem, hogy nagy arányú vereségekkel essen ki. Már egy pont is siker. A magyar labdarúgó válogatott az elmúlt időszakban megtanult egy olyan stratégiával játszani, amiben bőven benne van az, hogy legjobb harmadikként vagy akár másodikként is tovább tud menni" - vélekedett a sportközgazdász.

Dénes Ferenc utalt rá, hogy az Eb-szereplés kedvező gazdasági hatásához az eseményt népszerűsítő média is hozzájárulhat. 

Hanganyag: Farkas Dávid, Herczeg Zsolt