eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sakkfesztivál legendákkal

Szombaton első alkalommal rendezik meg a Magyar Sakkhagyományokért Fesztivált a MAVIR székházában, ahol az 1978-as Buenos Aires-i olimpián aranyérmes csapat tagjai közül Portisch Lajos, Ribli Zoltán és Csom István is jelen lesz - mondta Kállai Gábor nemzetközi sakknagymester, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya az InfoRádiónak.

"A fesztivált első alkalommal hozza létre a Magyar Sakkozásért Alapítvány. Nagyon gazdag versenyprogrammal egész napos fesztivált tervezünk" - mondta a nemzetközi sakknagymester.

Kállai Gábor elmondta: "délelőtt mester és tanítványa verseny lesz, ami egy kivételes esemény, inkább a szórakozásé és a sakk iránti szerelemé a hangsúly, mint a versenysporté. Attól lesz kivételes, hogy a mester és a tanítványa váltott lépéssel játszik ugyanazon a táblán, meg kell mutatni, hogy mennyire vannak egymásra hangolódva, ami tanár és tanítvány esetében elvárható."

"Ezután egy pódiumbeszélgetés a következő program, ahol az aranyérmes sakkolimpikonjainkat lehet kérdezni, hogyan tudtak évtizedeken keresztül a sakkvilág csúcsán maradni, hogyan lettek olimpiai aranyérmesek 78-ban Buenos Airesben, hogyan gyűjtöttek sok egyéb sikert. A három olimpiai aranyérmesünk, akiket a titkaikról faggatni lehet: Portisch Lajos, Ribli Zoltán és Csom István" - ismertette a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya.

Kállai Gábor hozzátette: "majd Portisch Lajos mutatja be azt a játszmát, ami kétszer is nyert azon az olimpián. Ez is egy unikum, hogy hogyan lehet egy különleges lépéssel két pontot is begyűjteni. Majd a most alapított díjat első alkalommal adjuk át, egy olyan személynek, akinek a neve talán még nem ismert, de nagyon sokat tett az élete során a sakkhagyományokért. Ez a díj is a Magyar Sakkhagyományokért nevet fogja viselni."

"Délután a gyerekeké a terep, egy nagy open verseny várja őket, és annak, aki már nem gyerek, de még szeretne sakkozni, biztosítunk lehetőséget: nagymester ellenféllel szimultánozhat. Tehát most szombaton reggeltől estig minden korosztálynak, nemnek, érdeklődőnek nyitottak a kapuink, a MAVIR székházban, a Szentendrei úton várunk mindenkit" - mondta a nemzetközi sakknagymester.

Kállai Gábor kiemelte, hogy ezen a rendezvényen a sakkhagyományok megteremtőivel lehet találkozni, akik megteremtették a mostani csapat Európa-bajnokságon elért óriási sikernek az alapjait, ahol a férfi válogatott bronzérmet nyert.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×