eur:
396.93
usd:
354.79
bux:
74179.27
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

"A futballban csak az számít, mennyit fizetnek"

Danny Murphy, a hajdani angol válogatott, a Liverpool lassan másfél évvel ezelőtt kupahalmozó" csapatának középpályása - manapság a BBC elemzője - írta az átigazolási időszak rezüméjeként: "Ma a csúcsszintű futballban csak az számít, mennyit fizetnek. Nem fogsz heti húszezer fontért játszani a Barcelonában, ha a Manchester Cityben százezret is megkereshetsz." Talán nem mindenkire igaz a megállapítása - de a tendenciát mutatja.

A 2015-ös nyár mozgásait figyelve nyugodtan megállapíthatjuk: nem rendeződtek át a legszűkebb elitben az erőviszonyok. De azt is látni kell, hogy még jobban elrugaszkodott a világ a realitástól, s ezt semmi sem mutatja jobban, mint Kevin de Bruyne vagy Anthony Martial átigazolása.

Nyilván senki sem állíthatja, hogy nem jó futballistákért fizettek kisebb vagyonokat, de a legdrágább tíz nyári vétel legalábbis elgondolkodtatásra késztet. Tényleg ennyire elszaladtak volna az árak, s velük a világ?

A nyár rekordere, a belga Kevin De Bruyne az előző idényben kiválóan játszott a Wolfsburgban, mégis sokkoló, hogy 74 millió euróért kelt el. Ér annyit? S egyáltalán mit kellene nyernie vele a Manchester Citynek ahhoz, hogy megtérüljön az ára. De Bruyne nem Beckham, nem Messi és nem Cristiano Ronaldo, aligha jön vissza a mezeladásból a vételár egy jelentős része. Mindenesetre a City legdrágább vétele lett, sőt angol klub korábban csak egyszer fizetett többet egy játékosért: tavaly a Man United Ángel Di Maríáért, akin most túladott, igaz 12 millió eurós veszteséggel, de az ezen a szinten ez nem tétel.

Érdekes, De Bruyne idei és Di María tavalyi átigazolása a kivétel minden idők tíz legdrágább vételében, a többi nyolcnál a vevő, vagy a Real Madrid, vagy a Barcelona volt. A királyi klub ezúttal "csendesebb" volt, annál nagyobbat szólt David de Gea átigazolásának ügye, amely (állítólag) egyetlen percen múlott. A kapus azonban, bármennyire is szeretett volna, a télig nem tud visszaköltözni Spanyolországba. Iker Casillast elengedte a klub az FC Portóhoz, így a Costa Rica-i Keylor Navas a Real Madrid első számú kapusa az előttünk álló őszön.

Ha a Real Madrid "csendes", akkor csak 90 millió eurót költ. Igaz, ebből hatvanat (együtt) a brazil jobbhátvédre, Danilóra és horvát védekező középpályásra, Mateo Kovacicra.

De vissza a tíz legnagyobb nyári klubcseréhez! De Bruyne mögött Di María a második, a Manchesterben csak vergődő argentint a Paris Saint-Germain vette meg. A párizsiak megtartották Edinson Cavanit, s még fontosabb, Zlatan Ibrahimovicot - így aztán több mint százmillió eurós veszteséggel zárták az átigazolási időszakot. Az arab tulajdonosok elbírják.

Mint ahogyan el fogják bírni a Manchester Citynél is, a szenzációs rajtot vett gárda 135 millió eurós veszteséggel zárt. Igaz, a három legdrágább vételből kettő az övé: De Bruyne mellett a brit belcsúcsot döntő Raheem Sterling is a City játékosa lett.

Az első tízbe tartozik még: Anthony Martial (Man United, 50 millió euró), Christian Benteke (Liverpool, 46,5), Nicolás Otamendi (Manchester City, 44.5), Roberto Firmino (Liverpool, 41), Arturo Vidal (Bayern, 37), Julian Draxler (Wolfsburg, 36), Mateo Kovacic (Real Madrid), 35 és Jackson Martínez (Atlético Madrid, 35).

Az összegek kezelhetetlenek. A Premier League klubjai több mint félmilliárd eurós veszteséget produkáltak a nyáron a kiadási és a bevételi oldal összevetése alapján. A Manchester City költötte a legtöbbet az egész világon, a negyedik a Manchester United. Köztük két spanyol klub áll, nem volt arra még példa, hogy ezek közül egyik se a Real Madrid, vagy a Barcelona legyen. (A katalánok költöttek, az eltiltás ellenére is. Arda Turan és Aleix Vidal csak a második félévben kapcsolódhat majd be a bajnokságba.)

A Valencia 142 millió eurót költött, négy játékost is vett 15 millió eurónál drágábban. beletett a Benfica "zsebébe" 60 milliót, Rodrigóért, Cancelóért és André Gomesért. A Man Citytől megvette Álvaro Negredót. Az Atlético 139 milliót költött, igaz, több mint százért adott el, például Arda Turant, Mario Mandzukicot, Toby Alderweireldet és Mario Suárezt. A mindig nagy pénzért árusító FC Portótól megvette Jackson Martínezt és érthetetlenül sokat, 25 millió eurót fizetett a Fiorentinának a macedón középső védőért, Stefan Savicért.

A legnagyobb költekezők között negyedik a Manchester United, amelynek kerete már nyomokban is csak alig emlékeztet a Ferguson-éra utolsó bajnokcsapatéra. Louis van Gaal 50 millió eurót fizetett ki egy 19 éves francia csatárért, az "új Thierry Henryért" az AS Monacónak. Anthony Martial nevét alkalmasint augusztus utolsó napjaiban tanulta meg a világ. A Vörös ördögökhöz került Morgan Schneiderlin, Memphis Depay, Bastian Schweinsteiger, Matteo Darmian és Sergio Romero is.

Di María eladása valamelyest javított a büdzsén, sőt a klub elengedte Chicharitót, Januzajt, Robin van Persie-t, Rafaelt, Evanst és Nanit is - de Di María mögött a mexikói 12 millió eurós eladási árral is második tud lenni.

A legnagyobb talány a Juventus, amely az ötödik legtöbbet költötte, több mint ötvenmillió eurós veszteséggel zárt - miközben még Andrea Pirlo, Arturo Vidal, Fernando Llorente és Carlos Tévez távozásával gyengült is. Sami Khedira, Hernanes, Alex Sandro, Paulo Dybala és Mario Mandzukic is érkezett, de mutasson valaki egy Juve-szurkolót, aki elégedett a változásokkal.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre
Parlament

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×