eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Dráma, harapás, tizenegyes, varázslat

Tovább tart az amerikai válogatottak dominanciája, az A- és a D-csoportból csak e földrész képviselői jutottak tovább (két dél- és két közép-amerikai gárda), de a B- és a C-csoportból is továbbjutott két dél-amerikai. A 32-es mezőnyben indult hat dél-amerikai válogatott közül immár egyedül az ecuadori továbbjutása kérdéses. Ezzel szemben a 13 európaiból eddig csak öt jutott biztosan tovább, hat pedig biztosan búcsúzik a csoportkörök után. Az öt korábbi világbajnok európai válogatottból három már kiesett.

A D-csoportban az utolsó játéknap előtt biztos volt, hogy Costa Rica továbbjut, Anglia pedig kiesik. Roy Hodgson - részben azért is, hogy kiutazott játékosainak többsége játéklehetőséghez jusson - alaposan felfrissítette a csapatát, az uruguayiaktól 2-1-es vereséget szenvedett együttes kezdő tizenegyéből mindössze Sturridge és Cahill kezdett újra.

Bár a Costa Rica-iak azt "ígérték", hogy pihentetik két legnagyobb ászukat, végül Ruiz és Campbell is pályára lépett. A mérkózés nem hozott túlságosan magas szintű játékot, a kevéske helyzet alapján is azt mondható, a közép-amerikaiak valamivel közelebb álltak a győzelemhez, de a döntetlen kiváló eredmény volt nekik, azzal is biztosították a csoportgyőzelmet.

Costa Rica a világbajnokságok történetében először jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba veretlenül. (1990-ben nyolcaddöntős volt a válogatott, de a második mérkőzésén kikapott a braziloktól.)

Az angol válogatott a története valaha volt leggyengébb világbajnoki szereplése után kulloghat haza. Korábban mindössze egyszer, 1958-ban maradt nyeretlen a háromoroszlános válogatott, de akkor (szemben a mostani két vereséggel), veretlen maradt. A mindössze két szerzett gól negatív rekord-beállítás, érdekes, hogy eddig erre csak egyszer, 1950-ben, Brazíliában volt példa. Anglia minden más országnál több gól nélküli mérkőzést játszott a vb-k történetében, tizenegyet.

Érdekes, hogy - talán azért is, mert az angolok kiesése már a második kör után biztossá vált - a brit sajtó többet foglalkozott a "liverpooli" Luis Suárez harapásával, mint a háromoroszlánosokkal. Az ügy téma volt a spanyol lapokban (lehet, hogy befolyásolja a csatár a Primera Divisiónba szerződését?), s természetesen az olaszokban is.

Az angolok szerint Suárezt örökre el kellene tiltani a nemzetközi porondtól, s figyelmeztettek arra, hogy a FIFA-nak joga van a a televíziós felvétel alapján is eltiltani az uruguayi csatárt.

A Squadra Azzurra hívei biztosak abban, hogy a Céleste kilencesének piros lapot kellett volna kapnia az esetnél, s megjegyzik, hogy az affért követő szögletből fejelte Diego Godín az ellenfél gólját. Godín egyébként 2014 első felében a fontos fejes gólok nagymestere, a Barcelona elleni "bajnoki döntőben", a Real Madrid ellen a BL-döntőben, majd most is gólt bólintott.

A találkozó kimenetelét alapvetően befolyásolta, hogy a második félidő elején Marchisio, az olaszok középpályája piros lapot talpalásért. Prandellinek nem volt szerencséje: a második félidőre azért nem engedte vissza Mario Balotellit, mert a Milan csatárának már volt egy sárga lapja, s attól tartott, előbb-utóbb pirosat fog kapni.

Az olaszok, hiába nyerték meg az első mérkőzésüket az angolok ellen, két 1-0-s vereséggel kiestek. A spanyolokkal együtt futballtörténelmet írtak: az előző Eb-döntő két résztvevője most először esett ki a vb-n a csoportkörben. A Squadra Azzurra a 2006-os vb-címnyerés óta mindkét világbajnokságról az első adandó alkalommal elbúcsúzott. Dél-Afrikában és Dél-Amerikában hat mérkőzésből csak egyet nyert meg (az angolok ellenit Manausban), kétszer döntetlenre végzett, s háromszor kikapott.

Az esti mérkőzéseken kétszer két hasonló tudású csapat játszott - miután a kolumbiaiak nem nagyon strapálták magukat. A görögöknek balszerencséje volt, az első félidő első felében két játékosuk, köztük a kapus is megsérült és cserét kért, ehhez képest az elefántcsontpartiak fölé kerekedtek. Holebasz még a lécre bombázott, aztán - egy védelmi hiba után - Andreasz Szamarisz megszerezte válogatottja első gólját a 2014-es világbajnokságon.

Hosszú perceken keresztül azt számolgattuk, hogy egy góllal is tovább lehet jutni, mint olyan sok mindenre, erre is volt már példa a futballtörténelemben. (1970-ben az olasz válogatott 1:0-s gólaránnyal jutott tovább csoportelsőként.)

Aztán meg azt, hogy az elefántcsontpartiak mégis csak szerezve egy gólt, biztosítják Afrika részvételét is a nyolcaddöntőben. Ez a feladat azonban immár a ghánaiakra, vagy az algériaiakra marad, mert a magyarokkal azonos Eb-selejtező-csoportban szereplő görög válogatott a 93. percben tizenegyesből megszerezte a továbbjutáshoz szükséges második gólt is.

A másik találkozón a kolumbiaiak gyorsan vezetést szereztek, s azt hitték, ezzel meg is nyerték a mérkőzést. Ám a 45. percben Honda passzából Okazaki fejessel kiegyenlített. A második félidőben a két kolumbiai extraklasszis, Jackson Martínez és a csereként beállt James Rodriguez varázsolt, előbbi két gólt rúgott, utóbbi egyet, meg adott két gólpasszt. Rodriguez mind a három mérkőzésén szerzett eddig gólt. A dél-amerikai válogatott úgy jutott tovább a C-csoportból, hogy mindhárom ellenfele negatív gólkülönbséggel zárt. 

A mérkőzés utolsó perceire beállt a 43 éves Faryd Mondragon, aki ezzel minden idők legidősebb világbajnoki szereplője lett, megdöntve Roger Milla 1994-es csúcsát. 

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×