eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Futball-világbajnokság Németországban, magyar szereplővel!

Labdarúgó-világbajnokság kezdődik ma Németországban. A tornának magyar szereplője is lesz. A találkozók iránt óriási az érdeklődés, a kinevezett nyitó mérkőzésre hetvenezer szurkolót várnak. Az ottani közszolgálati televíziók mellett az Eurosport is közvetíti a meccseket. De elég a rejtvényből, mi is vár ránk?

2006 után ismét felnőtt labdarúgó-világbajnokságot rendez Németország. Az urak után ezúttal a hölgyeken a sor. Ha öt éve nagy reményekkel várták a hazai szurkolók a torna kezdetét, most egyenesen biztosak abban, hogy csapatuk megnyeri az aranyérmet. Nem lenne nagy csoda: a kétezres évek korábbi két világbajnokságát, a 2003-ast és a 2007-est is a németek nyerték, most triplázhatnak. Hasonló mesterhármasra korábban nem volt példa sem a férfi, sem a női világbajnokságok történetében.

Az ország lelkes, a jegyek nagy része már régen elfogyott, a németek találkozóira - így a kanadaiak elleni, délután hat órakor kezdődő berlini meccsre - garantált a teltház. Bizonyos nagy tömegeket vonz majd az éppen az öt évvel ezelőtti világbajnokságon "feltalált" kivetítős szurkolói zóna is, amelyeket természetesen a mostani tornán is fontos helyszínnek tekintenek a szervezők.

Fura ellentmondás ugyanakkor, hogy a keret csillagai alig ismertek még Németországban is. Birgit Prinz, Nadine Angerer vagy épp Fatmire Bajramaj a többség számára ismeretlen. Pedig nagyobb menők a maguk kategóriájában, mint a német férfifutball sztárjai - a 33 éves Prinz például, ha úgy vesszük, a női Ronaldo, hiszen senki nem rúgott nála több gólt a világbajnokságok történetében. (Éppen úgy 14-nél jár, mint a brazil Fenomén, de elképzelhetetlen, hogy a tornán, ha csak nem sérül meg, ne találjon a kapuba.) 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben a FIFA a világ legjobb játékosának választotta, 2007 óta minden esztendőben övé az ezüstlabda a brazil Marta mögött.

A német női válogatott kevésbé multikulturális, mint a férfi. Ketten jelentik a kivételt: Célia Okoyino da Mbabi ugyan Bonnban született, de édesapja kameruni, édesanyja francia. A januárban a FIFA Aranylabda-szavazásán a harmadik legjobb női játékosnak voksolt Fatmire Bajramaj koszovói albán, ötéves kora óta él Németországban. Lehetett volna a keretben egy harmadik bevándorló is: Marozsán Dzsennifer.

A kilencvenes évek magyar válogatott játékosának, Marozsán Jánosnak a lánya 19 éves, az egyik legnagyobb csatártehetség. 14 évesen és hét hónaposan már Európa legerősebb bajnokságában, a német Bundesligában játszott, 15 évesen és 4 hónaposan ő lett minden idők legfiatalabb gólszerzője.Tavaly, 19 évesen bemutatkozott a világbajnokok között az A válogatottban, úgy festett, biztosan vb-résztvevő lesz. Balszerencséjére május elsején elszakadt a jobb lábában a keresztszalag, így csak szurkolhat a társainak, sőt a klubtársainak. Az 1. FFC Frankfurt játékosa, a keretben hatan is képviselik a klubját, az első számú kapus Nadine Angerer, valamint Saskia Bartusiak, Melanie Behringer, Birgit Prinz, Ariane Hingst, és Kerstin Garefrekes.

Marozsán Dzsenifer tavaly tagja volt az ugyancsak németországi junior-világbajnokságon aranyérmet nyert német csapatnak, az akkori társnői közül most négyen is (Alexandra Popp, Almuth Schult, Kim Kulig és Bianca Schmidt) tagjai a keretnek.

Így is lesz magyar a mezőnyben - ahogy a férfiak világbajnokságán, úgy a nőknél is a bírók között. Gaál Gyöngyi is tagja az 51 fős játékvezetői küldöttségnek. Európa összesen 9 vezetőbírót delegál a vb-re, köztük a 36. születésnapját jövő szerdán ünneplő magyart.

Gaál Gyöngyi a 2007-es kínai női vb-n a bronzmeccset vezette, ezen kívül két-két alkalommal vett részt felnőtt Eb-n és U20-as vb-n, valamint UEFA Kupa-döntőt vezetett, és a női Bajnokok Ligája indulása óta mindkétszer ő dirigálta az egyik elődöntőt.

A világbajnokságon egyébként 16 csapat szerepel, négy csoportban. Az A csoportban játszik Németország, Franciaország, Kanada és Nigéria (a francia-nigériai találkozó az első meccs, ma délután háromkor), a B-ben Anglia, Japán, Mexikó és Új-Zéland, a C-ben az Egyesült Államok, a Koreai NDK, Kolumbia és Svédország, a D-ben pedig Ausztrália, Brazília, Egyenlítői Guinea és Norvégia.

Minden csoportból az első két helyezett jut a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kieséses rendszerben játszanak tovább a csapatok, egészen a július 17-i, frankfurti döntőig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×