Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb Forma-1-es kémbotrány: 780 McLaren-tervrajz került a Renault-hoz?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A McLaren Forma-1-es istálló vezetői szerint a Renault tisztességtelen előnyhöz jutott azáltal, hogy megismerte a wokingi csapat titkos technikai adatait.

A wokingi csapat beadvánnyal fordult a Nemzetközi Automobil-szövetséghez, amelyben azt állítja, hogy a Renault "egyértelmű haszonra és tisztességtelen előnyre" tett szert azáltal, hogy birtokába kerültek a McLaren adatai.

A brit istálló jogi képviselője szerint "világos, hogy a McLaren titkos tervezési információit tudatosan, akarattal és széles körben terjesztették, illetve vitatták meg a Renault tervező és mérnöki csapatánál".

A McLaren állításai szerint a Renault 33 dokumentumhoz jutott a wokingiaktól 2006 szeptemberében szerződtetett mérnök, Phil Mackareth révén.

A brit csapat közleménye szerint 33 titkos technikai adatokat tartalmazó fájlról van szó, amelyet 11 floppy lemezre másoltak át. A dokumentumok több mint 780 tervrajzot tartalmaznak a 2006-os és 2007-es McLaren-autóról.

A McLaren állításai szerint a Renault 18 munkatársa, köztük a főtervező, Tim Densham, a technikai igazgató-helyettes, James Allison és a kutatásfejlesztésért felelős vezető, Robin Tuluie is ismerte a tervrajzokat.

Flavio Briatore, a Renault csapatfőnöke azt mondta: nem használták fel az adatokat.

A Nemzetközi Automobil-szövetség december 6-án tárgyalja az esetet.