eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Továbbra is gazdátlan marad a Fradi

Ismét eredménytelenül zárult a Ferencváros 6+2 hektáros ingatlanjára és a focicsapatot üzemeltető társaságra kiírt tender, mivel mindkét pályázat érvénytelen volt - közölte a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. Az Index értesülése szerint a vevőjelöltek egyebek mellett az ajánlati biztosítékkal kapcsolatos elvárásoknak nem feleltek meg.

A negyedik körben sem talált gazdára a Ferencváros futballklub és a sportegyesület által használt, állami tulajdonban lévő ingatlanegyüttes. Az Üllői úti 6+2 hektáros területre kiírt tenderre ugyanis mindkét pályázó érvénytelen ajánlatot adott be.

A klub elnöke, Rieb György egyelőre nem tudta kommentálni az újabb pályázat kudarcát. Az FTC vezetői korábban azt közölték, hogy egy belga érdekeltségű cég, az M&S Home Invest és a brit Scarborough Ltd. pályázott a klubra és az ingatlanra.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) a pályázati kiírás szerint akkor minősíthette érvénytelennek a pályázatokat, ha a vevőjelölt a vásárlás feltételéül szabott előírások bármelyikét nem teljesíti. Az Index információi szerint - amelyet eddig a KVI hivatalosan nem erősített meg - a pályázók az ajánlati biztosítékkal kapcsolatos elvárásoknak nem feleltek meg. A kiírás szerint a pályázóknak 400 millió forintot kellett befizetniük biztosítékként, amelyet, ha nyernek, de visszalépnek, elveszítettek volna.

Negyedik sikertelen tender

Az október 24-én lezárult tender már a negyedik volt, amelyen az állam hasznosítani akarta az Üllői úti ingatlanegyüttest. Az állami vagyont kezelő KVI előbb június végén, majd szeptember végén írta ki az ingatlanegyüttesre a nyilvános értékesítési pályázatot. A klubházat, a futballstadiont, a birkózócsarnokot, több edzőpályát, salakos pályát és kiegészítő létesítményeket magába foglaló nyolc hektárnyi területnek a tulajdonjogát hirdette meg eladásra, míg korábban két alkalommal a vagyonkezelési jog értékesítésével próbálkoztak, sikertelenül.

Nyolcmilliárdos tétel

Az érdeklődőknek áfával együtt legalább 4 164 720 000 forintot kellett felajánlaniuk a tulajdon megszerzéséért a pályázati kiírás szerint. Ezenkívül minimum bruttó 1,8 milliárd forintot kellett volna fizetnie az FTC-nek a létesítményhasználati jog megváltásáért. További legalább 800 millió forintba került volna az FTC Labdarúgó Zrt. 80 százalékos, ám csupán 20 millió forint névértékű részvénycsomagja (a klub ebből a két tételből törleszthetné fennálló, nagyjából 2 milliárd forintos adósságát, köztartozásait).

A befektetőnek emellett vállalnia kellett volna, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől számított két éven belül legalább bruttó 1,44 milliárd forintot költ a stadion felújítására. A pályázat győztese tehát 6,8 milliárd forintnyi azonnali, és további 1,44 milliárd két éven belül jelentkező, vagyis összesen 8,2 milliárdnyi költséggel kalkulálhat.

Az ingatlanokat egyébként egy 1991-ben kötött szerződés értelmében az FTC 2016. szeptember 5-ig, tehát még csaknem kilenc évig használhatja. Sőt, ennél tovább is: a pályázónak ugyanis vállalnia kellett volna azt is, hogy további 25 évre biztosítja az FTC-nek a stadion használatát - a nettó jegyárbevétel 25 százalékáért cserében -, és legalább 30 embernek bocsát rendelkezésre irodát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×