eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sevillában is verték a rendőrök az angol szurkolókat

A csütörtöki négy UEFA-kupa-negyeddöntő közül hármat a spanyolok nyerte meg - ez önmagában is szenzáció. Először kapott ki, igaz, vitatható tizenegyessel a Tottenham, feltámadt a második félidőre a Benfica, először nem rúgott gólt az AZ - beszélhetne ezekről is Európa, de a fő téma, hogy megint összeverekedtek a brit szurkolók a rendőrökkel.

Alig 24 órával azt követően, hogy Rómában, az AS Roma-Manchester United Bajnokok Ligája-mérkőzés idején összecsaptak a helyi rendőrök a brit szurkolókkal - az angolok szerint: hogy a római rendőrök a Manchester United szurkolóira támadtak - Sevillában is állt a bál.

Ezúttal az első félidő közepén tört ki a botrány, miután a Tottenham szurkolóinak szektorában, egyelőre tisztázatlan okokból összecsaptak az angolok a spanyol rendőrökkel. A londoni klub közleménye szerint több szurkoló megsérült, akadt közülük, aki kórházi ellátásra szorult. A televíziós felvételek szerint a Spurs hívei székeket és lövedékeket, valószínűleg petárdákat hajítottak a rendőrök felé.

A klub közleménye kiemeli: "Eddigi vizsgálataink szerint nem került sor összecsapásra a két csapat szurkolói között, ezért a rendőrség fellépése indokolatlan. Magyarázatot várunk a drasztikus fellépésre, különös tekintettel arra, hogy a Tottenham szurkolóinak eddigi viselkedése az európai kupamérkőzéseken példaértékű volt. Készek vagyunk együtt működni az UEFA-val, a brit követség munkatársaival, s a spanyol hatóságokkal, hogy kiderüljön, mi is történt."

Érdekes, hogy a Tottenham az UEFA-kupa-sorozat előző fordulójában erőnyerő volt, mert kisorsolt ellenfelét, a holland Feyenoordot az európai szövetség a csoportmérkőzések után, szurkolói franciaországi botrányokozása miatt, kizárta.

Sem Martin Jol, a Tottenham menedzsere, sem a csapat válogatott kapusa, Paul Robinson nem akart állást foglalni az ügyben. (Utóbbi inkább a spanyolok vitatható tizenegyese miatt füstölgött.)

A holland edző azt mondta, ő a pályán zajló eseményekre koncentrált, a kapus ellenben látta, hogy verekedés van a nézőtéren, de arra már nem tudott figyelni, ki is kezdte, hogyan történt mindez. Azt ellenben megdöbbenéssel látta, hogy a találkozó után a helyi rendőrök megvertek egy angol szurkolót, aki a csapat buszát akarta lefényképezni.

Ugyanakkor bagatellizálnánk a problémát, ha csak a helyi rendőrök túlkapásainak tulajdonítanánk a botrányokat, ártatlan angol szurkolóknak beállítva azokat, akik esetleg otthon - a sokkal szigorúbb biztonsági előírások miatt - be sem tehetik a lábukat az Old Traffordra, vagy éppen a White Hart Lane-re.

Akadt olyan hírügynökség, amely elemzésében már az erőszak visszatérő démonjáról ír, persze megemlítve, hogy a helyzet még azért egyáltalán nem olyan rossz, mint a hetvenes-nyolcvanas években volt, amikor a brit szurkolóktól rettegtek külföldön. Ám nem árt odafigyelni...

A négy negyeddöntő első mérkőzéseiből egyébként három spanyol győzelmet hozott: az Osasuna a Bayer Leverkusen otthonában nyert 3-0-ra, a Sevilla, ha nem is könnyen, de legyűrte az eddig remeklő Tottenhamet (2-1), míg az Espanyol 3-0 után kiengedve saját maga számára nehezítette meg a Benfica elleni, lisszaboni visszavágót (3-2).

A negyedik találkozón az AZ Alkmaar 0-0-ra játszott a Werder Bremennel. A holland csapat eddig minden, hazai és idegenbeli mérkőzésén egyaránt legalább két gólig jutott.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×