Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elöntötték a zászlók Németországot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A labdarúgó-világbajnokságot rendező Németországban váratlanul óriási üzlet lett a nemzeti lobogók eladása. A világháború óta ellenérzés övezte az országban a nemzeti zászló kitűzését, a futballtorna kezdete óta azonban lépten-nyomon mindenütt német zászlóba ütközik az ember.

A világháború óta a német zászló kitűzése ellenérzést, sőt megütközést váltott ki a társadalom széles rétegeiből. Az emberek attól tartottak, hogy a külföld szemében a zászló kitűzése a nacionalizmus újjáéledésének jele lehet, és félelmet kelthet. Holott a fekete-vörös-arany színek valójában a köztársaságot jelképezik, a náci időkben nem ez volt Németország zászlaja - mondja az InfoRádió müncheni tudósítója.

Egy hete azonban ablakokba kifüggesztve, autókra kitűzve, sőt ruhadarabként, a derék köré tekerve is tömegesen látni ezt a háromszínű lobogót. A mérkőzéseknek otthont adó városokban pedig sebtében ingyenes pingáló-standokat állítottak fel, ahol bárki arcra, karra, lábszárra, vagy akár kutyájára is felfestetheti a nemzeti színeket.

Zászlók a rendőrautókon is

A 4-2-es győzelmet hozó Németország-Costarica mérkőzést követően váratlanul zászlóerdő tűnt fel a berlini Brandenburgi Kapu előtt kifeszített óriási vetítővászon körül, és már a rendőrautókra is felkerült a német nemzeti lobogó, annak ellenére, hogy a hét elején még a főváros rendőrfőnöke megtiltotta, hogy beosztottjai így hangsúlyozzák német voltukat.

A nagykoalícióban résztvevő keresztény és szociáldemokrata vezetők azonban egybehangzóan arra a véleményre helyezkedtek, hogy a zászlócskák kitűzése a rendőrautókra nem jelent részrehajlást a hivatali teendők szempontjából a külföldi szurkolókkal szemben.

A politikusok szerint a rendőrség akkor is megőrzi semlegességét, és méltó módon megfelel bűnmegelőző feladatának, ha kimutatja a vébé idején, hogy a német válogatottnak szurkol.