eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vasárnap fél 11-kor áll elő véleményével az Európai Bizottság - a nap hírei

Meghosszabbította a kormány az élelmiszer-, benzinár- és rezsistopot, valamint a kamatstopot is. A jövő héten kerülnek az Országgyűlés elé az uniós jogállamisági eljárás lezárásához szükséges törvényjavaslatok. Lezárták a Szabadság hidat és a Vámház körutat a Fővám tér és a Lónyay utca között az autómentes hétvége miatt. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A kormány december 31-ig meghosszabbítja az élelmiszer- és a benzinárstopot, a kamatstop pedig egészen június 30-ig marad fenn - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: megmarad az átlagos fogyasztásig bevezetett rezsistop is. Úgy vélte: ha az energetikai szankciók megszűnnek, vagy véget ér a háború, rohamosan csökkenni fog a gáz és az olaj ára is. A kormány döntött az energiaintenzív, feldolgozó iparban működő kkv-k támogatásáról is, a program októberben indul és 2023-ig tart. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta: az érintett cégek energiaszámláinak kifizetéséhez nyújt 50 százalékos támogatást az állam 3 hónapra. A kormány azt kéri a támogatásért cserébe, hogy a cégek a munkahelyek 90 százalékát őrizzék meg a 2021 végi szinthez képest. A gyármentő programról és az új munkahelyvédelmi akcióterv ügyében a következő hetekben dönt a kormány.

A jövő héten, hétfőn és pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek az uniós jogállamisági eljárás lezárásához szükséges törvényjavaslatokat - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta: a kormány az Európai Bizottság által kérteket vagy elfogadta, vagy ott ahol nem tudta elfogadni, sikerült mindkét félnek megnyugtató kompromisszumra jutni. Hozzátette: a jogszabályok novemberben hatályba lépnek, azután szüntethetik meg a jogállamisági eljárást. Kitért arra is, hogy Brüsszellel folynak a tárgyalások a helyreállítási alapról is, amellyel kapcsolatban a pályázatokat kiírták, a kifizetéseket is megkezdték, de a Bizottsággal nem jött létre a megállapodás.

Vasárnap, magyar idő szerint délelőtt fél tizenegykor tájékoztatja a nyilvánosságot a magyar jogállamisági eljárásban hozott döntésről az Európai Unió költségvetési biztosa - közölte Johannes Hahn szóvivője. Reggel fél kilenckor kezdődik majd az Európai Bizottság biztosi kollégiumának ülése. A testület dönt a magyar jogállamisági eljárásról, ami az uniós források védelmét szolgáló mechanizmust jelenti. A Bizottság csak javaslatot tehet a tagállamoknak, ebben az ügyben nincs vétójog, elegendő a minősített többség az előterjesztés elfogadásához.

A kormány továbbra is elkötelezett a Dél-budai Centrumkórház megvalósítása iránt – közölte a projekt miniszterelnöki megbízottja a Magyar Nemzettel. Bedros J. Róbert elmondta: időarányosan halad a szuperkórházként is emlegetett intézmény tervezése. Hozzátette: az 1200 ágyas Dél-budai Centrumkórház Magyarország egyik legmodernebb létesítménye lesz. Ma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a budapesti egészségügyi beruházásokról szólva azt mondta: a Dél-budai Centrumkórház tervei hamarosan elkészülnek, semmit nem töröltek, a beruházási stop végével meg fogják ezeket valósítani.

A Momentum támogatja a nemzeti energiacsúcs összehívását, amelyet Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnöknél. Az ellenzéki párt közleményében azt írta, a nemzeti energiacsúcsra felhívó kezdeményezés azért született, mert az önkormányzatok növekvő energiaköltségei miatt országszerte veszélybe kerültek olyan önkormányzati szolgáltatások, mint a közvilágítás, a távfűtés, a hulladékszállítás, az önkormányzati épületek és létesítmények üzemeltetése.

Az LMP 300 milliárd forintos épületszigetelési és fűtéskorszerűsítési program azonnali létrehozását követeli a kormánytól. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője fővárosi tájékoztatóján elmondta: a valódi rezsicsökkentés továbbra is a fel nem használt energia. Kiemelte: Magyarországon a lakások 70-80 százaléka nem felel meg a korszerű műszaki és hőtechnikai követelményeknek, pártja emiatt petíciót is indított a program azonnali elindítása érdekében.

Lezárták a Szabadság hidat és a Vámház körutat a Fővám tér és a Lónyay utca között a hétvégén az Európai Mobilitási Hét programjaihoz kapcsolódó autómentes hétvége miatt, több villamos közlekedése is változott. A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint a lezárás vasárnap estig tart, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos egész hétvégén nem jár. Emellett hétvégén a Pesti alsó rakpartot megnyitották a gyalogosok előtt.

Meghalt Frank Tibor professzor, akadémikus, egyetemes történész, anglista-amerikanista - közölte az ELTE Angol-Amerikai Intézetének vezetősége. Frank Tibor szeptember 15-én hunyt el 74 éves korában. Frank Tibor 2018 óta professor emeritusként dolgozott az ELTE Angol-Amerikai Intézetében. 2006-ban tagjai közé választotta a londoni székhelyű brit Royal Historical Society. Frank Tibor elsősorban politika- és társadalomtörténetet tanított.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×