eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin

Közeleg egy újabb szputnyikos lehetőség - a nap hírei

Egy nap alatt 137 ember halt meg a koronavírus okozta betegségben Magyarországon. A gazdasági újraindítás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsé javaslatát a pénzügyminiszter. A megszűnéstől félti az egykori akadémiai kutatóhálózat több intézetét az MTA elnöke. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Egy nap alatt 726 embernél igazolták a koronavírust Magyarországon, és 137 beteg halt meg a betegség szövődményeiben. 4739 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 223 ezerre csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 28 ezren haltak meg a betegségben. A beoltottak száma megközelíti a 4 millió 100 ezret, 2 millió 150 ezren már a második adagot is megkapták.

Nincs még vége a járvány harmadik hullámának - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján azt mondta: jelenleg egy leszálló szakaszban vagyunk, Magyarországon továbbra is a brit mutáns dominál, ami súlyos megbetegedést képes okozni.

Hamarosan 200 ezer Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni online, de csak azoknak, akik a lehetőségről SMS értesítést kapnak – közölte az országos oltási munkacsoport vezetője. György István hozzátette: várhatóan a jövő hét második felében kaphatják meg a vakcinát 16-18 év közötti regisztráltak.

A fiatalok oltásában is nagy szerepet szán a Pfizernek a kormány - jelentette a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az amerikai cég magyarországi igazgatójával folytatott tárgyalás után felhívta a figyelmet, hogy a céggel kötött szerződés 10,8 millió oltóanyagról szól.

Egy könnyebben kezelhető koronavírus elleni védőoltás engedélyeztetését készíti elő a BioNTech. A német cég az amerikai Pfizerrel közösen fejlesztette ki a jelenleg alkalmazott vakcináját, amelyet mínusz 80 fokon kell tárolni. Az új közös készítmény ugyanakkor plusz 2 és plusz 8 Celsius-fok közötti hűtést igényel, és így fél évig is eltartható.

A gazdasági újraindítás költségvetésének nevezte a 2022-es büdzséről most benyújtott javaslatot a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány 5,2 százalékos növekedéssel, 5,9 százalékos GDP arányos hiánnyal és 3 százalékos inflációval számol a jövő évi tervezetben.

Heteken belül dönt a június 30-ig érvényes hiteltörlesztési moratórium esetleges meghosszabbításáról – közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály azt mondta: a tárca már megkezdte az egyeztetést a kérdésről a nemzeti bankkal és a Bankszövetséggel.

A modellváltó egyetemek küldetésének tartja a miniszterelnök, hogy húzzák az ország gazdaságát és erősítsék versenyképességét Orbán Viktor az intézményeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel folytatott tárgyalás után azt mondta: azt várják az egyetemektől, hogy kiváló, minőségi szakembereket képezzenek.

A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint a modellváltó egyetemeknél az új fenntartónak nem lehet nagyobb hatásköre, mint eddig az államnak. Freund Tamás elnök az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az MTA álláspontja az, hogy az alapítványi kuratóriumok nem vehetik át a szenátus jogköreit, nem dönthetnek új karok, szakok indításáról, professzori kinevezésekről, ingatlan eladásokról. A tudós testület elnöke úgy látja, hogy az akadémiai kutató intézetek megszűnéséhez vezethet, ha egyetemekhez csatolják őket.

A kilakoltatási moratórium végére figyelmeztetnek az érdekvédelmi szervezetek. Szerintük sok család kerülhet az utcára a járvány és a gazdasági válság idején, azután, hogy az országgyűlés igazságügyi bizottsága elutasította a moratórium meghosszabbítását. Az ellenzéki pártok ezért törvénymódosítást kezdeményeznek az ügyben.

Kifogásolja a főpolgármester, hogy a fővárosi rozsdaövezetek rehabilitációjáról döntő bizottságba egyetlen önkormányzati szereplőt sem hívott meg a kormány. Karácsony Gergely Facebook bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a testület létrehozásáról Budapest vezetése is csak a sajtóból értesült.

Részben beismerték bűnösségüket a Ráday utcai kollégium két évvel ezelőtti felgyújtása miatt megvádolt fiatalok a Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésén. A tűzben egy ember meghalt és több milliárd forintos kár keletkezett.

Csehországban aláírta az államfő a választási törvény módosítását, így az októberi képviselőházi voksolást már ez alapján tartják meg. A módosításra azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a jogszabály azon részét, amely alapján eddig a nagy támogatottságú pártoknak jóval kevesebb szavazatra volt szükségük egy képviselői mandátum megszerzéséhez, mint a kisebbeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×