eur:
388.74
usd:
361.96
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
KARLOVY VARY, CZECH REPUBLIC - JULY 09: Statues of the Crystal Globe Award is placed infront a movie theater during the 56th Karlovy Vary International Film Festival on July 09, 2022 in Karlovy Vary, Czech Republic. The annual Karlovy Vary International Film Festival is the largest film festival in the Czech Republic. (Photo by Gabriel Kuchta/Getty Images)
Nyitókép: Gabriel Kuchta/Getty Images

Megnyílt az 57. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje. Alicia Vikander Oscar-díjas svéd színésznő és producer Firebrand című alkotásának bemutatójával vette kezdetét.

Alicia Vikander, a Fireband főszereplője az ünnepi esten átvette a filmfesztivál elnökének díját. Russell Crowe Oscar-díjas ausztrál színész pedig Kristályglóbuszt kapott a nyitógálán a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért.

Az új-zélandi születésű Russell Crowe pénteken zenészként is bemutatkozott a közönségnek. A filmszemle megnyitójának helyet adó Thermal szálló előtti téren másfél órás nagy sikerű koncertet adott Indoor Garden Party nevű együttesével.

A kilencnapos seregszemlén mintegy 60 ország alkotóinak 143 filmjét láthatják az érdeklődők.

A fesztivál versenyszekciójában idén a szokásos tizenkét film helyett tizenegy alkotás méretteti meg magát, miután Kína néhány napja visszahívta összes filmjét a szemléről. A prágai sajtó szerint ez a megromlott cseh-kínai diplomáciai viszony következménye. Magyar film idén nincs a versenyprogramban.

A filmeket nemzetközi zsűri fogja elbírálni, az ünnepélyes díjkiosztót július 8-án este tartják. A fő versenyprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül pénzjutalom is jár.

A fesztiválon mutatják be Jhonny Depp új filmjét is, amelynek előzetese a közösségi hálóra is felkerült.

Míg az elmúlt években a nemzetközi filmfesztivál költségvetése 130-150 millió korona (2,08-2,4 milliárd forint) között mozgott, az idén ez az összeg 190 millió koronára (3,04 milliárd forint) emelkedett - közölték a szervezők.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×