eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Múzeumok éjszakája részleteiről tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Postamúzeumban 2019. június 12-én. Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek fővárosa Szombathely lesz.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A megakadt Biodóm-projekt a cirkuszművészeti központra is hatással lehet

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mielőbbi döntésben bízik.

Van mint ünnepelnünk január 22-én, a magyar kultúra napján, az elmúlt két év pandémiás időszaka alatt bebizonyosodott, hogy a társadalomnak milyen nagy szüksége van a kulturális ágazat szereplőire – nyilatkozta megkeresésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A pandémia közepette ugyanis az orvosok és a rendvédelmi szervek mellett a kulturális élet szereplői képesek biztosítani az emberek lelki egyensúlyát, azt, hogy „túléljük” ezt az időszakot. Ahogyan a járványt követő periódusoknak is kulcsszereplői az élet újraindításában, hiszen, ha nem tudjuk kicsalogatni az embereket az otthonaikból, akkor „megette a fene az életet” – fogalmazott Fekete Péter, aki szerint az elmúlt két év tapasztalatai azt mondatják, ezt a feladatot igen nagy hatékonysággal és jól viselték a kulturális élet szereplői.

Az államtitkár hangsúlyozta: a pandémia okozta komoly bevételkiesések ellenére az intézményhálózatban dolgozó emberek béréhez nem kellett hozzányúlni, a Köszönjük Magyarország! program keretében pedig 3 milliárd forint értékben, fejenként félmillió forintot fizetnek tulajdonképpen előre a független művészeknek. Nem álltak le a nagy kulturális beruházások sem – tette hozzá Fekete Péter, példaként kiemelve a Magyar Zene Házát, amit a magyar kultúra napja alkalmából adnak át. Megjegyezte, az épület az egész megjelenésével és stílusával, de a tartalmával is, amit a zeneszakértő munkatársak beleálmodtak, maga a kézzel fogható csoda.

Fekete Péter a napokban zárult 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált is értékelte, mely során Guinness-rekord is született, a fődíj pedig itthon marad, miután Richter Kevin artistacsoportja nyerte meg. A cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos az új cirkuszművészeti központról is beszélt. Mint mondta,

meg kell vizsgálniuk, hogy újra kell-e értékelni az épület helyszínét annak függvényében, hogy a Biodóm beruházása jelenleg megakadt,

és úgy áll, ahogyan áll. Bízik abban, hogy a rendelkezésre álló komoly tanulmányok, és az elkészült tervek kapcsán hamarosan döntés születik arra vonatkozólag, hogy a kijelölt Nyugati pályaudvar melletti területen, vagy pedig újraértékelve a korábbi döntést, a jelenlegi helyszínén épüljön meg az új cirkuszművészeti központ.

Az államtitkár hangsúlyozta továbbá: a magyar cirkuszművésze nemcsak gyakorlati, hanem elméleti területen is élre akar törni Európában. A hazai cirkuszművészeti múzeum alapjainak lerakása elindult és ezt a célt szolgálja majd a most aláírt Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezmény is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×