eur:
394.26
usd:
370.39
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Los Angeles, 2017. február 23.A gála díszleteként használt Oscar-szobrok Los Angelesben 2017. február 22-én, négy nappal az Oscar-díjak 89. átadási ünnepsége előtt. (MTI/EPA/Mike Nelson)
Nyitókép: MTI/EPA/Mike Nelson

Oscar-díj: magyarok nélkül, Lady Gagával - esélylatolgatás

Magyar film nem jutott be az Oscar-jelöltek végső, legszűkebb listáira. A Roma című film a legesélyesebb a legjobb film díjára, de még az a ritka eset is megtörténhet, hogy a rendezői Oscar is ezért a filmért jár majd Alfonso Cuarónnak – mondta Kárpáti György filmkritikus.

„A rövidfilm-kategória egy hatalmas oroszrulett. Már az is fantasztikus eredmény, hogy Tóth Barnabás szuper rövidfilmje, a Susotázs bejutott a szűk listára. Egyenrangú filmekről van, egyformán van esély bekerülni” - mondta az InfoRádió által megkérdezett filmkritikus az Oscar-jelölések bejelentéséről. Kárpáti György szerint

a magyar rendezőt az elismerés így is megilleti.

Nincs ott a végső jelöltek között Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című műve sem a legjobb egész estés animációs filmek között. A kritikus ezzel kapcsolatban elmondta: az észak-amerikai forgalmazónak, a Sony Pictures Classicsnak volt egy másik filmje, a Pókember is versenyben, és inkább amellé állt a kampányolásban, mivel már több díjat nyert.

Kárpáti György kiemelte: a legjobb film díjára a Roma a legesélyesebb. Ahhoz, hogy az új preferenciális szavazáson nyerni lehessen, kell a rendezői és színésznői jelölés is. A Roma pedig megkapta ezeket, s ez a malmára hajthatja a vizet – vélekedett, hozzátéve, elképzelhető az is, hogy a rendezői szobrocskát is megkapja Alfonso Cuarón.

A legjobb film kategóriájának másik nagy esélyese a Zöld könyv, amely Torontóban és a Golden Globe-on is díjat kapott már.

A Bohém rapszódia öt kategóriában esélyes. A filmkritikus szerint bár szakmailag annyira nem szeretik a Queen-filmet, de a hatalmas bevétel és a rajongók szeretete ezen felülemelkedhet. A Freddie Mercuryt alakító Rami Malik esélyes a legjobb férfi színész díjára, mellette Viggo Mortensen (Zöld könyv) és Christian Bale (Alelnök) tartozik a favoritok közé.

A nőknél Glenn Close a Feleség című filmért kapott jelölést. A 71 éves színésznőt korábban hatszor jelölték, de még nincs Oscar-díja, ezért most úgy érezheti Hollywood:

ciki, hogy eddig nem nyert, most neki kell kapnia

– vélekedett a szakértő.

Az esélyesek között van még Olivia Colman (A kedvenc) és Lady Gaga (Csillag születik) is, utóbbi a legjobb dalért járó szobrocskát vélhetően elhódítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×