eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nagy Márk (b) Parr, Herczegh Péter (j) Angelo Iberin és Farkas Dénes (elöl) Sebastian Hoz szerepében Bertolt Brecht A gömbfejűek és a csúcsfejűek című drámájának fotóspróbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2018. május 23-án. A színdarabot május 24-én mutatják be Zsótér Sándor rendezésében.
Nyitókép: Mónus Márton

A gömbfejűek és a csúcsfejűek - Brecht a Nemzetiben

Bertolt Brecht ritkán játszott darabját, A gömbfejűek és a csúcsfejűeket mutatja be csütörtök este a Nemzeti Színház. Zsótér Sándor nem először rendezi a faji alapon egymás ellen uszító, a kisember kisemmizéséről szóló darabot, ám azt mondja: egyre aktuálisabb.

Zsótér Sándor az InfoRádióban elmondta, a darab kiindulómotívuma az, hogy a túltermelés okozta válság miatt az uralkodó elhagyja birodalmát, mert nem tud megküzdeni a gazdasági válsággal. A darabban az alkirály úgy hagyja el birodalmát, hogy közben tisztában van vele, vélhetően rossz kezekbe adja.

"Hagyja magát rábeszélni az alkirály, de tisztában van vele, hogy egy ordas eszme fog elszabadulni,

ami átmenetileg megoldja a gazdasági problémát, és akkor háborút indíthat" - mondta Zsótér Sándor, és azt is hozzátette, hogy a háborúk kirobbantásának gazdasági okai vannak, általuk új piacok nyílnak meg.

A darab fő motívuma az lesz, hogy nem gazdasági problémák vannak az országban, hanem osztályharc - mondta a rendező.

"Nem szegények és gazdagok között dúl a probléma, nem az elosztással van gond, hanem egészen egyszerűen

kétfajta ember létezik: a gömbfejűek és a csúcsfejűek. Az utóbbiak szőrszálhasogató, idegen betolakodók, a gömbfejűek tisztességes, becsületes, jó vérvonal"

- emelte ki Zsótér Sándor. Hozzátette azt is, hogy a történelemben számtalan példa van arra, amikor egymásra uszítanak embereket, akiknek egyébként semmi bajuk nincs egymással.

Zsótér Sándor 2012-ben is megrendezte már a darabot, de azóta csak még időszerűbb lett. "Nem kell erőfeszítéseket tenni a direkt áthallásokra, mert ott vannak. A világ ezzel küszködik" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×