INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

rosta marian

festészet

kiállítás

magyar festészet napja

A fest`ész élete és művészete

A fest`ész élete és művészete

Infostart

A Magyar Festészet Napjához kapcsolódva nyílt meg Rosta Marian fest`ész tárlata a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének épületében. A koncerttel egybekötött megnyitón mestere, Filp Csaba Munkácsy-díjas alkotó mondott köszöntőt. Rosta Mariant az InfoRádió hallgatói is jól ismerhetik, hiszen 14 évig az utinform és a fővinform munkatársaként tájékoztatott.

A „fest`ész” szóalak etimológiájával kapcsolatban elmondta, hogy építészmérnökként úgy véli, hogy az építész az építőművész. Így, amikor a festőművész titulussal gazdagodott, úgy döntött, a festész szót használja az előbbi rövidülés mintájára. Mivel ebben a formában nem lehetett levédetni, így a fent említett alakban lett az ő találmánya.

A fest`ész élete és művészete

Gyerekkora óta művészpályára készült, nyolc évig tanult Gopcsa Paula festőművésztől – mondta el a művész. Ezt több mint harminc év kihagyás követte, de mivel végig nagyon vágyott rá, ezért három éve újra ecsetet ragadott.

A jelenleg látogatható kiállításának fő témája az utca. Vizes tájképek, utcaképek mellett találhatók más ihletettségű képek, például a Csillagút című alkotás. Ez utóbbit egy sítúra során megpillantott látványra emlékezve festette a fantáziáját is felhasználva. Tárlatai tervezésekor igyekszik arra figyelni, hogy az azt látogató közönségnek örömet okozzon vele.

Kapcsolódó hang

Rosta Marian kiállítása a Magyar Festészet Napján
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018