eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A fest`ész élete és művészete

A fest`ész élete és művészete

A Magyar Festészet Napjához kapcsolódva nyílt meg Rosta Marian fest`ész tárlata a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének épületében. A koncerttel egybekötött megnyitón mestere, Filp Csaba Munkácsy-díjas alkotó mondott köszöntőt. Rosta Mariant az InfoRádió hallgatói is jól ismerhetik, hiszen 14 évig az utinform és a fővinform munkatársaként tájékoztatott.

A „fest`ész” szóalak etimológiájával kapcsolatban elmondta, hogy építészmérnökként úgy véli, hogy az építész az építőművész. Így, amikor a festőművész titulussal gazdagodott, úgy döntött, a festész szót használja az előbbi rövidülés mintájára. Mivel ebben a formában nem lehetett levédetni, így a fent említett alakban lett az ő találmánya.

A fest`ész élete és művészete

Gyerekkora óta művészpályára készült, nyolc évig tanult Gopcsa Paula festőművésztől – mondta el a művész. Ezt több mint harminc év kihagyás követte, de mivel végig nagyon vágyott rá, ezért három éve újra ecsetet ragadott.

A jelenleg látogatható kiállításának fő témája az utca. Vizes tájképek, utcaképek mellett találhatók más ihletettségű képek, például a Csillagút című alkotás. Ez utóbbit egy sítúra során megpillantott látványra emlékezve festette a fantáziáját is felhasználva. Tárlatai tervezésekor igyekszik arra figyelni, hogy az azt látogató közönségnek örömet okozzon vele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×