Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ferguson írta az előszót az Angliában most kiadott Puskás-életrajzhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Skóciában hősnek számít, a rivális angolok is tisztelettel emlékeznek rá - derült ki Puskás Ferencről a londoni Balassi Intézetben tartott konferencián, egy most angolul is kiadott életrajz bemutatóján. Az előszőt nem más, mint Sir Alex Ferguson, a Manchester United volt edzője írta, aki a 6:3-as meccs napján lógott az iskolából.

Csütörtökön a londoni Magyar Kulturális Központban rendezett konferenciával zárult a szeptemberben, Manchesterben indult szigetországi Puskás Napok-sorozat, melynek utolsó állomáson a brit futballszakírók két nagysága is előadást tartott.

Szöllősi György, a sorozatot szervező Puskás Intézet igazgatója, a Puskás Ferencről szóló életrajzi könyv szerzője az MTI-nek elmondta, hogy a teltházas rendezvényen kezdésként bemutatták a Puskás Hungary című filmet, a hat előadó között pedig ott volt Brian Glanville, aki több mint 50 éve ír a World Soccer Magazine-nak, illetve Paul Simpson, a FourFourTwo alapító főszerkesztője.

Glanville az egész hallgatóságot lenyűgöző részletességgel beszélt a legendás magyar csatár karrierjéről. Mint mondta, óriási élmény volt számára, amikor 1953-ban személyesen tudósíthatott Rómából az Aranycsapat 3-0-s sikerével zárult olasz-magyar meccsről.

Simpson beszédében azt a folytonosságot emelte ki, mely az Aranycsapat játéka, a Rinus Michels-féle holland csapat totális futballja, illetve a Johann Cruyff által az FC Barcelonánál megalapozott tiki-taka között tetten érhető.

"Fantasztikus élményben volt részünk Manchestertől Glasgow-ig, Belfasttól Londonig, a Puskás Napok négy állomásán. Nagyszerű volt találkozni és beszélni Nagy-Britanniában élő Puskás-rajongókkal" - jelentette ki Szöllősi György, hozzátéve, hogy a mai záróesemény időpontja - egy nappal az 1956-os magyar forradalom évfordulója előtt - különleges jelentőséggel bír, hiszen köztudomású, hogy Puskás Ferenc és családja életében mekkora fordulatot hoztak az 56-os események.

A sorozat hivatalosan csütörtök este, a londoni magyar nagykövetségen sorra kerülő fogadással zárult.

A szigetországi Puskás Napok és a könyvbemutató-sorozat szeptember 2-án, a manchesteri Nemzeti Futballmúzeumban kezdődött - ahol januárig látható a Puskás-kiállítás -, majd néhány nappal később Belfastban folytatódott. Kedden a glasgow-i Hampden Parkban található Skót Futballmúzeumban leleplezték Puskás Ferenc emléktábláját, a Puskás Intézet, a Magyar Külügyminisztérium és a Magyar-Skót Társaság ajándékát, valamint bemutatták a Puskás Ferencről szóló angol nyelvű életrajzi könyvet.

Szöllősi György most Londonban is bemutatott könyve október 30-án kerül a brit könyvesboltok polcaira.