Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hollywood elszámította magát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rosszul mérte fel Hollywood a közönség igényét az Irak és a terrorizmus elleni háborút bemutató filmek iránt. Hiába a világsztárok, a háborús filmeket félig üres mozikban vetítik az Egyesült Államokban.

A legutolsó "áldozat" Robert Redford "szószátyár" alkotása, a "Gyávák és hősök" című film, amely mindössze kétmillió dollárt hozott a pénteki bemutató napján - sokkal kevesebbet, mint az egy héttel korábban a mozikba került Mézengúz című animációs film.

Bár a filmet világsztárok jegyzik - Robert Redford mellett, aki rendezte is, Meryl Streep és Tom Cruise játssza a főszerepet - a kritikusok is alaposan lehúzták; nehézkesnek és szenteskedőnek minősítették az alkotást.

Tom Cruise főszereplésével ilyen rosszul még soha nem debütált film az Egyesült Államokban, pedig a sikertelenség tulajdonképpen nem meglepő; hasonló érdektelenség övezte a témáról forgatott Kiadatást, Az Elah völgyébent és a Hatalmas szívet is.

Pedig mind a háromban Oscar-díjas színészek játszanak: Reese Witherspoon és Mery Streep a Kiadatásban, Tommy Lee Jones az Elah völgyében címűben, és Angelina Jolie pedig a Hatalmas szívben.

A Kiadatást simán megelőzte egy 14 éve készült film, A Karácsonyi lidércnyomás, amelyet újra vetítenek, és összességében sem hozott eddig tízmillió dollárt.

A jelek szerint nem számíthatnak sokkal nagyobb sikerre azok a filmek sem, amelyek még csak most kerülnek a mozikba. Ilyen például a Brian De Palma rendezte Szerkesztett, amely egy iraki iskoláslányról szól, akit amerikai katonák erőszakoltak meg, valamint a Grace elment, amelyben John Cusack egy férfit játszik, akinek a feleségét Irakban megölik, és a Stop Loss, amelynek Ryan Philippe a főszereplője; egy katonát alakít, aki nem hajlandó harcolni.

A kritikusok szerint a sikertelenség oka, hogy Hollywood egyszerűen elszámította magát; a stúdiók nem érezték meg, mit gondol az átlag amerikai a terrorizmus elleni háborúról és Irakról.

"Hollywood és a baloldal alaposan félreértette az amerikaiak elégedetlenségét Bush elnökkel szemben, és azt hitték, felhatalmazást kaptak arra, hogy felelevenítsék a vietnami háború nosztalgiáját a tömegtüntetésekkel és Joan Baezzel" - írta a Houston Chronicle című lap kritikusa.