eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már nem titok: nácik és a Berlini Filharmonikusok

Ma már lehet beszélni arról, hogy egykor a náci propagandaminiszter, Joseph Göbbels pénzelte a Berlini Filharmonikusokat, a zenekart, amelyet a maga nemében sokan a világ legjobbjának tartanak.

Immár a Berlini Filharmonikusok is azon szervezetek táborába tartozik, amelyek sorra fedik fel: együttműködtek a nácikkal.

A lépés fő szorgalmazója, a zenekar brit születésű karnagya, Sir Simon Rattle dirigálta a héten azt a koncertet, amelyen olyan darabok csendültek fel, amelyeket annak idején Adolf Hitler betiltott, mert, úgymond, degeneráltak.

A koncertet, amelyet a zenekar fennállásának 125. évfordulója alkalmából rendeztek meg, abban a helyiségben adták a zenészek, ahol 70 évvel korábban a Führer tiszteletére vezényelte a filharmonikusokat Wilhelm Furtwängler.

A zenekar utolsóként a náci érában ugyancsak betiltott és a nácik által mélyen elítélt Sztravinszkij-művet, a Tavaszi áldozatot adta elő.

Az érdeklődők megtekinthettek egy kiállítást is, amely a zenekar háborús éveit mutatja be, azokat az időket, amikor a Berlini Filharmonikusokat a náci propagandaminiszter, Joseph Göbbels fizette - ezt az információt mindeddig homály fedte.

"A megoldás, amit Göbbels ajánlott, anyagi és pénzügyi biztonságot jelentett a zenekar számára. Ez, természetesen súlyos kompromisszumot jelentett" - mondta Misha Aster, az A Berlini Filharmonikusok és a Harmadik Birodalom című könyv szerzője utalva arra, hogy a náci miniszter lehetővé tette a zenekar tagjai számára, hogy ne kelljen bevonulniuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×