Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már nem titok: nácik és a Berlini Filharmonikusok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma már lehet beszélni arról, hogy egykor a náci propagandaminiszter, Joseph Göbbels pénzelte a Berlini Filharmonikusokat, a zenekart, amelyet a maga nemében sokan a világ legjobbjának tartanak.

Immár a Berlini Filharmonikusok is azon szervezetek táborába tartozik, amelyek sorra fedik fel: együttműködtek a nácikkal.

A lépés fő szorgalmazója, a zenekar brit születésű karnagya, Sir Simon Rattle dirigálta a héten azt a koncertet, amelyen olyan darabok csendültek fel, amelyeket annak idején Adolf Hitler betiltott, mert, úgymond, degeneráltak.

A koncertet, amelyet a zenekar fennállásának 125. évfordulója alkalmából rendeztek meg, abban a helyiségben adták a zenészek, ahol 70 évvel korábban a Führer tiszteletére vezényelte a filharmonikusokat Wilhelm Furtwängler.

A zenekar utolsóként a náci érában ugyancsak betiltott és a nácik által mélyen elítélt Sztravinszkij-művet, a Tavaszi áldozatot adta elő.

Az érdeklődők megtekinthettek egy kiállítást is, amely a zenekar háborús éveit mutatja be, azokat az időket, amikor a Berlini Filharmonikusokat a náci propagandaminiszter, Joseph Göbbels fizette - ezt az információt mindeddig homály fedte.

"A megoldás, amit Göbbels ajánlott, anyagi és pénzügyi biztonságot jelentett a zenekar számára. Ez, természetesen súlyos kompromisszumot jelentett" - mondta Misha Aster, az A Berlini Filharmonikusok és a Harmadik Birodalom című könyv szerzője utalva arra, hogy a náci miniszter lehetővé tette a zenekar tagjai számára, hogy ne kelljen bevonulniuk.