eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Miért drágult meg idén jelentősen a Sziget Fesztivál?

A Sziget Fesztivál új korszakához érkezett; tovább már nem bővülhet, ezért a minőség javítására és egyben az árak szinten tartására kell koncentrálni - mondta az InfoRádióban az augusztus 8-án kezdődő rendezvény főszervezője. Gerendai Károly az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: gyakran azért nem kapnak állami támogatást, mert túl nagyok és túl jók.

A Sziget Fesztivál főszervezője szerint eddig három jelentős korszak volt a rendezvény életében. Az első a kezdetektől 1995-ig tartott és a kitalálás és megvalósítás korszakát jelentette - mondta Gerendai Károly.

1995-től lezárult a gazdasági kényszerpálya szakasza és látványos fejlődés vette kezdetét, ami nagyjából az ezredfordulóig tartott. Ezt követte egy stagnáló szakasz, amikor megszűnt a mennyiségi bővülési lehetőség és a minőségben tudtak fejlődni - mondta a fesztivál főszervezője.

Egyre több a külföldi

Gerendai Károly szerint amíg látványos volt a bővülés, azaz egyre több ember jött, egyre több belépőjegy fogyott, addig a támogatók is könnyebben álltak a rendezvény mellé.

"Most már egyrészt a külföldiek irányába tolódott el a látogatók összetétele, a hetijegyesek esetében már többen vannak a külföldiek, mint a magyarok, a teljes látogatók egyharmada is külföldi. Ez fölveti azt a problémát, hogy miközben már nincsen mennyiségi bővülés, átrétegződött a közönség is" - fogalmazott Gerendai Károly.

A főszervező szerint a jegyárak emelése lehetne az egyik kiút, ám ezzel nehéz helyzetbe hoznák a magyar fiatalokat. "A további színvonal emelkedést a közönséggel kell megfizettetni, de ár-érték arányban ez még mindig egy nagyon olcsó rendezvény" - mondta Gerendai Károly arra a felvetésre reagálva, hogy 2004 óra megduplázódott a napijegyek ára. (Három éve 4000 forint volt egy napra a sziget, idén 8000 forintba kerül kilátogatni.)

Európai szervezés, magyar belépőárak

Gerendai Károly ennek kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a fesztivál megszervezése ugyanannyiba kerül, mint Európában bárhol kerülne, miközben a belépőkért fele akkora összeget kérnek.

"Ezt a problémát fel kell dolgoznunk, hiszen nyilván nem szeretnénk kevesebb programot adni, ugyanakkor a finanszírozás kérdését is meg kell oldani" - jelentette ki a Sziget Fesztivál főszervezője.

Megengedhették maguknak, hogy ne kérjenek állami támogatást

A finanszírozási kérdésekről szólva Gerendai Károly elmondta: gyakran azért nem kapnak pályázati támogatást, mert "túl nagyok és túl jók". A Sziget Fesztivál állami támogatása eddig is mindössze a teljes költségvetés négy százaléka volt, de idén már ezt sem igényelték.

Az állami támogatás elmaradása mellett a korábbi évek főszponzora is visszalépett, a kettő együtt sok százmillió forintos bevételkiesést jelent a szervezőknek. "Ezért is kellett különösen nagy arányban idén emelnünk a jegyárakat"

Még tavaly kora ősszel döntöttek arról, hogy nem igénylik az állami támogatást, tekintettel a megszorításokra - mondta Gerendai Károly, hozzátéve: "miután megengedhettük magunknak, hogy ha az egész támogatási rendszer kiszámíthatatlan, akkor próbáljunk meg ebből a mókuskerékből kiszállni és függetleníteni magunkat".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×