eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A szüzesség fogadalma

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb vihart kavaró filmes mozgalma volt a dán Dogma95. Az irányzatot Lars von Trier indította el a mozi százéves évfordulóján. A magyar nézők most a legfontosabb 10 alkotást láthatják az Örökmozgó Filmmúzeumban.

2005-ben volt tíz éve annak, hogy Lars von Trier és Thomas Vintenberg megfogalmazta az egyik legdivatosabb és legtöbbet vitatott filmes mozgalomnak, a Dogmának a szabályait.

Trier felfogása szerint a filmművészet akkor menthető meg, ha a rendezők nem tekintik magukat művésznek, illetve ha a forgatás során betartanának tíz szabályt, amelyek később "A szüzesség fogadalmaként" váltak ismertté.

Ezek között szerepel, hogy a felvételeket a valódi helyszíneken kell készíteni, a forgatás során pedig kellékek nem használhatók. Hang és kép egymástól függetlenül nem rögzíthető. A forgatások során kézi kamerát kell használni, és minden ebből adódó mozgás engedélyezett. Tilos optikai trükköket vagy szűrőt használni. A film nem tartalmazhat felszínes vagy sekélyes cselekményt. Az utolsó pont szerint a rendező nevét nem szabad feltüntetni.

Lars von Trier nemzetközi hírnévre Hullámtörés című filmjével tett szert, a Dogma szabályainak leginkább megfelelő filmje azonban az Idióták. A nézők legutóbb az Olasz nyelv kezdőknek című Dogma-filmet láthatták a mozikban.

Ellentmondásos megítélés

Az elmúlt években a világ minden pontjáról csatlakoztak a mozgalomhoz, sokan azonban bírálták azt. A kritikusok főleg azt kifogásolták, hogy a betarthatatlan szabályokat az alkotók sem követik.

Varga Balázs filmkritikus az alkotásokat az InfoRádióban kamaradrámákként jellemezte. A filmek családi történeteket mutatnak be, mint Thomas Vintenberg Születésnap című alkotása, vagy kis közösségek életébe ad betekintést, mint az Idióták vagy az Olasz nyelv kezdőknek.

A mozgalom tizenegy éve alatt több mint száz alkotás készült. Az Örökmozgó Filmműzeum a tíz legfontosabb dán filmet mutatja be június 1-je és 14-e között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×